Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Bijzonder digitaal

[Lijstje] 6 apps om de communicatie te ondersteunen

Bepaalde apps kunnen gebruikt worden als vorm van ondersteunende communicatie. Je kind kan deze apps gebruiken om zichzelf uit te drukken of om taal beter te begrijpen. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom een kind of jongere moeite heeft met communicatie. Er kunnen motorische en/of cognitieve problemen zijn. Als taal gevisualiseerd wordt, kan hen dat helpen om woorden te vinden, te begrijpen en zichzelf uit te drukken.

Er bestaan heel simpel opgebouwde apps tot volledig uitgewerkte communicatiesystemen. De prijs van deze apps kan sterk verschillen. Van enkele euro’s tot meer dan 100 euro.

Veel apps zijn echter Engelstalig. Het Nederlandstalig aanbod is op dit moment nog vrij beperkt. Het is wel vaak mogelijk om zelf aanpassingen te doen in de app. Bijvoorbeeld de titels van afbeeldingen aanpassen of je eigen stem opnemen.

Een leuke Nederlandstalige website die apps verzamelt om spraak, taal en communicatie te stimuleren, is Praatapps.

Tapspeak Button - iOS - Engels (NL input mogelijk) - betalend

Heel simpel opgebouwde app waarbij er gesproken boodschappen kunnen worden opgenomen en nadien weer afgespeeld. Boodschappen kunnen gekoppeld worden aan symbolen. Dit is zeker handig voor kinderen die moeilijk of niet kunnen praten en lezen.

Go Talk Now - Engels (NL input mogelijk) - betalend

Deze app ondersteunt de communicatie. Je kan de app gemakkelijk personaliseren door eigen foto’s en afbeeldingen te gebruiken. Naast voor geprogrammeerde stemmen kan je ook je eigen spraak opnemen en toevoegen aan de foto’s. Er bestaat een gratis versie om de app uit te testen.

Widgit Go - iOS - Engels (NL input mogelijk) - betalend

Communicatie-app met een grote bibliotheek aan symbolen. Eigen foto’s en geluid kunnen toegevoegd worden. Door icoontjes aan te klikken kan je zinnen vormen en laten uitspreken.

Grid Player - iOS - Nederlands - betalend

Een communicatie-app die ondersteund wordt door pictogrammen, foto’s en symbolen. Door icoontjes aan te klikken kan je zinnen vormen en laten uitspreken.

Pictello - iOS - Nederlands - betalend

Met deze app kan je een soort prentenboek maken om verhalen te delen met familie en vrienden. Bij elke foto voorzie je een begeleidende tekst. Een tekst-naar-spraak toepassing is aanwezig. Je kan ook je eigen stem opnemen.

Predictable - iOS - Nederlands - betalend

Deze app laat je berichten typen met woordvoorspelling. De app leert het gebruikspatroon van de gebruiker en kan daardoor nog sneller voorspellen. De tekst kan je ook laten uitspreken. Personalisatie is mogelijk en de app is vrij eenvoudig te bedienen.

Tip

Wil je graag op voorhand eens zien hoe een bepaalde app werkt? Zoek via je browser of YouTube een demo video!