Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Lezen

Is digitaal lezen hetzelfde als tv-kijken of spelletjes spelen?

Digitale boeken en voorlees apps maken digitaal lezen heel erg verschillend van tv-kijken of spelletjes spelen. Ze  tonen het verhaal door bewegende beelden en muziek. Soms geven ze je kind een opdracht die te maken heeft met het verhaal, in de vorm van een spelletje. Het verhaal dat je vertelt is belangrijk, dat dat dan toevallig met een tablet is zou geen verschil mogen maken.  

Waarom ook eens voorlezen met de tablet?

  • Een goed digitaal boek of een voorleesapp, heeft mooie zinnen en een uitgebreide woordenschat, net zoals in mooie, rijk geschreven boeken.

  • In tegenstelling tot drukke series of films zijn digitale boeken rustig. Je kan meestal het  het tempo van de app zelf te bepalen.

  • Je kan kiezen om zelf voor te lezen of om een stem te laten lezen. In een goede app kies je zelf wanneer je naar de volgende pagina gaat. Op die manier hou jij als voorlezer de touwtjes in handen en behoud je de rust in je voorleesmoment.

Het verhaal is belangrijker dan de tablet

Als je digitaal voorleest, hou je best in de gaten of je kind meer aandacht heeft voor de tablet dan voor het verhaal. Jij bent aan het voorlezen, dus jij hebt de controle over bijvoorbeeld het geluid en volume, de extra bewegende beelden als je iets aantikt, de pagina’s en het tempo. Je kan je kind dan later zelfstandig de app laten ontdekken.