Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Is er niet teveel aandacht voor seks in de media?

Seks is alomtegenwoordig in de media. Er wordt gepraat over seks, er zijn seksscènes, reclamespotjes zitten vol seksuele toespelingen en ook in games is seks een vast ingrediënt. Veel seks dus, en niet altijd op een realistische manier.

Is dat slecht voor mijn kind, en wat kan je daar als ouder mee doen?

Door al die seks in de media en op internet stellen we ons als ouders soms vragen. Is het niet wat veel en is dat wel gezond voor de ontwikkeling van mijn kind?

Seksualisering

De bezorgdheid om al die seks in de media wordt vaak benoemd als ‘seksualisering’. Het gaat dan niet alleen om de hoeveelheid seks, maar ook over de manier waarop meisjes en vrouwen in de media komen. De vrees is dat vrouwen teveel als seksobject worden voorgesteld en onderworpen aan schoonheidsidealen.

Stereotypen en schoonheidsidealen

Het klopt dat de media heel stereotiepe beelden voorschotelen van hoe vrouwen zich (moeten) gedragen en hoe ze er moeten uitzien. Maar: dat geldt zeker niet alleen voor vrouwen en meisjes. Ook jongens en mannen krijgen zo’n boodschappen: om aantrekkelijk te zijn voor vrouwen moet je brede schouders hebben en een ‘sixpack’ (goed getrainde buikspieren). En dat kan jongeren onzeker maken over hun lichaam.

Seks, liefde en trouw bij jongeren

De vrees bestaat dat jongeren geen waarden meer hebben door al die seks in de media en dat ze alsmaar vroeger aan seks beginnen. Maar dat klopt niet met de cijfers. Jongeren beginnen doorgaans later aan seks: de eerste keer geslachtsgemeenschap hebben ze gemiddeld op hun zeventiende. En liefde en intimiteit vinden ze nog altijd heel belangrijk. Jongeren zijn net als vroeger onzeker over versieren, verliefd zijn en relaties.

Praten over de seks en media is nodig

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van seks in de media op jongeren. Maar de resultaten zijn niet zo eenduidig en geven ons dus geen pasklare antwoorden. Wel zeker is dat we met kinderen en jongeren moeten praten over wat ze zien in de media, thuis en op school. En dat we extra aandacht moeten hebben voor kinderen en jongeren die kwetsbaar zijn en zich makkelijker laten beïnvloeden.

Aandacht voor seks en relaties is goed

Dat er veel aandacht is voor seks, is lang niet zo negatief. Het is goed dat seksualiteit aanwezig is in de media, ook al moeten we de inhoud soms met een flinke korrel zout nemen. Het zorgt ervoor dat seksualiteit bespreekbaar is en dat het voor jongeren en hun ouders oké is om informatie en hulp te zoeken.