Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Wat kan er fout lopen als mijn kind sexy foto’s deelt?

Het is normaal dat jongeren nieuwe media gebruiken om hun lichaam, hun wensen en grenzen te verkennen. En dat je tiener dus experimenteert met sexy foto’s of filmpjes. Maar sexy beelden delen of ‘sexting’ houdt een aantal risico’s in.

De ontvanger kan de foto verder verspreiden

Een meisje of jongen die een sexy beeld deelt, is op dat moment kwetsbaar. Meestal delen jongeren die foto’s in het volste vertrouwen, maar ze kunnen nooit helemaal zeker zijn dat de beelden vertrouwelijk blijven. Een sexy foto of filmpje is snel verder doorgestuurd of online gezet.

De foto kan viraal gaan

De foto’s of filmpjes kunnen zo vaak doorgestuurd worden of online gezet worden, dat de hele school en verdere omgeving van de jongere die beelden gezien of ontvangen heeft.

De maker van de foto kan geplaagd of gepest worden

Meisjes, maar ook jongens kunnen uitgelachen worden als blijkt dat een sexy beeld doorgestuurd werd. Dat is heel erg voor het slachtoffer dat op de foto staat.

Ongevraagd beelden doorsturen is eigenlijk een vorm van cyberpesten. En bij cyberpesten is het van belang dat de ouders en vrienden hun afkeur laten blijken. Niet tegenover het slachtoffer, maar tegenover de jongere die die beelden doorstuurde.

De jongere kan vervolgd worden

‘Sexting’ bij minderjarigen valt strikt genomen onder de wet op pornografie. Die wetgeving toont wel begrip voor jongeren die sexy beelden in vertrouwen naar elkaar sturen als deel van een relatie, als die jongeren seksueel meerderjarig zijn (in België vanaf 16).

Foto’s of beelden ongevraagd doorsturen of online delen is sowieso strafbaar en jongeren kunnen daarvoor vervolgd worden.

Waarom sturen jongeren sexy beelden van anderen door?

  • Sommige jongeren (vooral jongens) beschouwen een sexy foto van hun lief als een soort trofee, iets om mee uit te pakken bij de vrienden.
  • Soms denken jongeren er gewoon niet bij na. Een beeld doorsturen is nochtans een grove schending van de privacy en is ook strafbaar.
  • Sommige jongeren sturen foto’s door omdat ze dat gewoon grappig vinden. Als dat pijnlijk is voor het slachtoffer, dan vinden ze dat gewoon zijn of haar eigen schuld.
  • En in nog andere gevallen is het een soort wraakactie, om een (ex)-lief te pesten.

Vragen?

  • Op allesoverseks.be kunnen jongeren terecht voor herkenbare verhalen, informatie over (grensoverschrijdende) seksualiteit en tips door dokters en experts.
  • Heb je een vermoeden van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Child Focus. Je kan chatten via 116 000, bellen of mailen.
  • Op Clicksafe kan je terecht voor al je vragen rond veilig en verantwoord internetgebruik, voor jonge kinderen en tieners.