Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Is online daten alleen voor volwassenen?

Online daten wordt steeds populairder, ook bij jongeren. Vroeger had online daten iets werd online daten met een scheef oog bekeken, maar jongeren ervaren dat helemaal niet meer zo.

Een prima ontmoetingsplek

Internet is een prima plek om nieuwe mensen én een nieuwe liefde te ontdekken. Jongeren kunnen er mensen leren kennen die ze in het echte leven nooit zouden ontmoeten. Het is ook een prima manier om te ontdekken wie ze echt zijn, wat ze precies willen, wat ze belangrijk vinden in een relatie of een vriendschap.

Sommige jongeren gebruiken online dating-apps en sociaalnetwerksites omdat ze het fijn vinden om anderen te ontmoeten, zonder dat  daar ooit een ontmoeting of een relatie van komt.

Welke applicaties

Jongeren gebruiken vooral sociaalnetwerksites en dating-apps zoals Tinder. Echte datingwebsites gebruiken ze minder. Dat mag wettelijk gezien ook pas vanaf achttien.

Tips voor jouw zoon of dochter

Er zijn een aantal tips voor jongeren om op een verstandige en hoffelijke manier met online relaties om te gaan. Wat doe je na een relatiebreuk bijvoorbeeld, en is het wel verstandig om een ex-lief te blijven volgen? En hoe herkennen ze een fout Tinder-profiel? Je zoon of dochter kan die lezen op Allesoverseks.be.

Goed om te weten

Jongeren kunnen best met een beetje gezond verstand aan online daten beginnen:

  • Ze kunnen mensen tegenkomen die zich voor iemand anders uitgeven.

  • Ze worden gemakkelijk van het ene op het andere moment afgewezen en online hoeft daar vaak geen uitleg of verklaring bij. Dat kan heel confronterend en kwetsend zijn.

  • Sociaalnetwerksites en dating-apps zijn gemaakt door commerciële bedrijven. Die proberen altijd iets te verdienen aan de personen die hun app of netwerk gebruiken.

  • Afspreken met een date doen jongeren best op een openbare plek (niet thuis). Geef ook aan dat het belangrijk is dat iemand anders weet waar ze op date zijn als ze toch iemand in levende lijve ontmoeten