Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Fun met media

Feestelijke dingen om te doen met je kind

De feestdagen staan weer voor de deur: hét uitgelezen moment om tijd door te brengen met het hele gezin. Hieronder vind je de leukste activiteiten om samen met je kind te doen, in een feestelijk jasje gestoken!

Maak een virtuele kerstkaart

Niets leukers dan familie en vrienden verrassen met een vrolijke kerst- of nieuwjaarswens. Online vind je allerlei mogelijkheden: een kaartje versieren met foto’s, stickers en een feestelijke boodschap? Of liever een filmpje bewerken waarin het hele gezin danst als elfjes? Niets is te gek!

Knutsel een kerstkaartje op papier

Gaan jullie liever voor kaartjes op papier? Op YouTube vind je ontelbaar veel tutorials die je tonen hoe je de meest creatieve kerstkaarten knutselt. Wie wil er nu niet  zo’n kunstwerk in de bus aantreffen?!

Trek er ‘s avonds op uit in de straten met je smartphone

December is hoe dan ook dé gezelligste maand voor een avondwandeling: de straten zijn prachtig versierd met kerstlampjes! Kleed jullie lekker warm aan, vergeet geen fluohesjes en trek er samen op uit! Neem je smartphone mee zodat jullie de mooist versierde huizen kunnen vastleggen. Kies na de tocht samen een winnaar, terwijl jullie opwarmen onder een dekentje met een lekkere chocomelk.

Maak een afspeellijst op Spotify voor de hele familie

Twee weken vakantie betekent ook veel tijd doorbrengen met het hele gezin! Zou het dan niet handig zijn om een afspeellijst te hebben die iedereen leuk vindt? Op Spotify kan je een lijst maken waar het hele gezin liedjes aan kan toevoegen. Verzin samen een naam, kies een afbeelding en beginnen maar! Jullie kunnen kiezen om er eentje in kerstthema te maken, of gewoon eentje die je het hele jaar door kan afspelen. Of allebei, natuurlijk!

Bak en versier koekjes

Je kinderen zijn vast dol op al dat lekkere eten dat onlosmakelijk verbonden is met de feestdagen. Maar hebben ze zelf al eens hun handen uit de mouwen gestoken? Scroll samen door Pinterest en ga op zoek naar de verrukkelijkste kerstkoekjes. Of wie weet zag je kind al eens een leuk recept op TikTok passeren? Sla het recept op, bewaar de benodigdheden in je notities en ga samen naar de supermarkt. Eenmaal thuis zet je een sfeervol deuntje op en begin je aan het bak- en versierproces. Plezier verzekerd!

Luister naar een podcast

De feestdagen zijn een ideaal excuus om lekker te luieren in de zetel onder een dekentje. Wat dacht je van een leuke podcast op de achtergrond? Op VRT MAX vind je korte verhaaltjes geschikt voor jonge kinderen zoals ‘op luistertocht met Ridder Muis’ en ‘De voorleesclub’. Zijn je kinderen al wat ouder? Kies dan bijvoorbeeld voor ‘De Geluidskluis’, met langere verhalen, of ‘Wetenschapje’, waarin elke aflevering een wetenschappelijke vraag op kindvriendelijke manier wordt beantwoord. Op Spotify vind je voor ieder wat wils!

Kijk een kerstfilm

Zijn je kinderen meer fan van visuele beelden? Kijk dan samen naar een kerstfilm! Bekijk het aanbod van VRT MAX, VTM Go, Disney+, Netflix of Streamz en ga op zoek naar een film die het hele gezin leuk vindt. Maak het gezellig in huis, voorzie lekkere hapjes en kruip samen onder een dekentje. Genieten maar!

Maak een uitstapje naar een VR game room of een VR escape room

Mag het iets specialer zijn? Verwen je kinderen dan eens met een uitstap naar een VR game room of escape room! Jullie worden volledig ondergedompeld in een nieuwe wereld en zullen moeten samenwerken om vijanden te verslaan of de ruimte te verlaten. Plezier voor jong en oud!