Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Veilig Online

[Actua] Hoe snel geven jongeren hun bankkaart in ruil voor geld?

Nederlandse bendes ronselen actief jongeren in ons land om frauduleus geld door te sluizen. In ruil voor hun bankkaart en pincode beloven ze jongeren snel geld. Febelfin vroeg aan Kurkdroog om in de huid van een crimineel te kruipen. Het Antwerps komisch duo zocht uit of jongeren zich snel laten verleiden. In een mum van tijd maakte het vijf slachtoffers. Met deze actie wil Febelfin jongeren sensibiliseren om hun bankkaart en pincode nooit uit te lenen.

Waarom ging Kurkdroog op pad?

Jongeren die zich laten vangen, worden geldezels. De criminelen schrijven illegaal geld over naar hun bankrekening en halen het er cash weer af. De jongeren hypothekeren zo hun toekomst. Geldezels zijn strafbaar en ze krijgen vaak geen bankrekening meer. Het Antwerpse duo Angel en Toon van Kurkdroog nam speciaal voor Febelfin de proef op de som en zocht uit of jongeren zich snel door criminelen laten bedotten.

Wat heeft Kurkdroog gedaan?

Kurkdroog trok afgelopen weekend naar het station van Antwerpen-Centraal. Het duo stelde één vraag aan enkele jongeren: Zou jij je bankrekening uitlenen zodat iemand er kan op overschrijven dat komt van een andere rekening? Het antwoord ligt voor de hand: de jongeren zeiden massaal nee. Maar is dat ook zo in de praktijk?

Kurkdroog zette een twintigtal nepaccounts op via Instagram. Lang duurde het niet of vijf jongeren hapten toe. Via WhatsApp gaven ze hun bankrekeningnummer. Maar Kurkdroog stortte geen grote sommen geld zoals criminelen dat zouden doen. Angel en Toon schreven een symbolische 0,01 cent over op de rekening van de jongere. Met de mededeling: “Doe dit niet. Snel geld verdienen bestaat niet. Geef niet zomaar je rekeningnummer aan iemand.”

 

Hoe reageerden de slachtoffers van Kurkdroog?

De meeste jongeren reageerden sportief maar teleurgesteld. Ze hoopten echt snel geld te verdienen. De Instagram gemeenschap reageerde alert. Gebruikers rapporteerden verschillende accounts van Kurkdroog en Instagram haalde ze offline. Net zoals de echte criminelen, speelde Kurkdroog een kat-en-muis-spel: gerapporteerde account offline, nieuwe account online.

Hoe gaan criminelen op zoek naar jongeren?  

De criminelen beloven de jongeren een flinke vergoeding in ruil voor een kleine “geste”: hun bankkaart en pincode een keertje uitlenen. In de praktijk gaat het zo: de criminelen storten frauduleus geld op de rekening van de jongeren. Dankzij de bankkaart en de pincode halen ze dat geld nadien af aan een geldautomaat. Of ze gebruiken het geld in casino’s of voor aankopen in webshops.

In hun zoektocht naar geldezels komen criminelen zelf naar jongeren toe. Ze gebruiken populaire sociale media zoals Instagram of WhatsApp. Of ze spreken hen aan in uitgaansbuurten, aan het station, in de buurt van scholen …

3 tips om jongeren te sensibiliseren

  • Bespreek het onderwerp met jongeren zodat zij geldezelpraktijken herkennen.
  • Ga met jongeren in gesprek over hoe ze op sociale media moeten omgaan met accounts die snel en gemakkelijk geld beloven. Die accounts kunnen gerapporteerd worden aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom.
  • Maak jongeren ervan bewust dat ze hun bankkaart, hun rekening of bancaire codes niet mogen uitlenen.

Is het erg dat een jongere een keertje geldezel speelt?

Verblind door het snelle geld beseft een jongere meestal niet dat hij misbruikt wordt. De mooie vergoeding die hem werd beloofd, stelt in de praktijk vaak weinig tot niets voor. Zijn bankkaart is de jongere ook kwijt. Als hij een keertje geldezel is geweest, eisen de criminelen meestal dat de jongere dat nog een paar keer doet. Weigert hij, dan volgen al snel (fysieke) bedreigingen. Niet alleen zet een jongere zijn eigen veiligheid op het spel, hij is ook strafbaar. Hij kan dus vervolgd worden. En de bank kan weigeren om hem nog een bankrekening te geven. 

Gaat het om een minderjarige?

Dan kunnen de ouders aansprakelijk gesteld worden. Bovendien is het geld dat criminelen doorsluizen crimineel geld. Vaak wordt het gestolen via phishing. Criminelen die geld stelen via phishing - dus door te “vissen” naar de bancaire gegevens van consumenten - plaatsen dat geld niet onmiddellijk op hun eigen rekening. Ze gebruiken altijd een geldezel om het geld door te sluizen. Een jongere die voor geldezel speelt, berokkent ongewild dus heel wat menselijk leed. De eerste negen maanden van dit jaar hebben criminelen 3.350 keer gefraudeerd via internetbankieren. Ze konden daarbij meer dan 5,5 miljoen euro buitmaken. Als criminelen geen geldezels meer vinden om frauduleus geld door te sluizen, dan zullen deze fraudecijfers dalen.