Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Help! Mijn kind stelt vragen over het nieuws ...

“Mama, papa, waarom gaan er zoveel mensen dood?” Slik. Het is je vast al eens overkomen: dan zit je gezellig wat te keuvelen, krijg je plots een vraag als deze over je heen. Hé, tof, je kind is leergierig en wil de wereld begrijpen! Maar ... is het dan aan jou om die wereld in geuren en kleuren uit de doeken te doen? Of schermen we onze jeugd beter zo lang mogelijk af van al die enge dingen in het nieuws?

Je kind is jonger dan 6 jaar

Peuters en kleuters hebben een erg rijke fantasie en kunnen daardoor moeilijk een onderscheid maken tussen feiten en fictie. Volgens Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet, is het nieuws nog niet aan hen besteed: “Jonge kinderen zitten nog in een fase waarin ze de woordenschat en het begrip missen om naar het nieuws te kijken. Hun hoofdje geraakt er nog niet wijs uit, en ze zullen dan ook alleen maar in de war geraken.”

Maar ze vangen natuurlijk wel dingen op, zeker als je oudere kinderen in huis hebt. En dan komen die lastige vragen: “Het is niet altijd makkelijk om daar een antwoord op te geven, zeker als het over zware onderwerpen gaat. Maar je geeft hen best een zo eerlijk mogelijk antwoord, op kindermaat. Dan ben je al héél goed bezig. Anders zullen ze zelf op zoek gaan naar een verklaring, en die is niet altijd geruststellend.”

Je kind is 6 tot 12 jaar oud

Zodra je kind naar de lagere school gaat, begint het meer en meer informatie te absorberen. Het pikt van alles op op school, leest nieuwtjes in de krant of hoort dingen van vriendjes. Telidja: “Niet al die informatie is op maat van hun leeftijd, laat staan betrouwbaar. Als ouder kun je je kind sturen naar bronnen die de zaken op een toegankelijke manier uitleggen. Een kinderjournaal als Karrewiet leent zich daar perfect toe.”

Blijft je kind met vragen zitten? “Dat is helemaal normaal, en dan ben jij er om datgene wat er in het kinderjournaal gezegd werd verder aan te vullen. Het is een goed idee om indien mogelijk mee te kijken met je kind: zo merk je het meteen wanneer er iets niet duidelijk is.”

Je kind is 12 jaar of ouder

Bereikt je kind stilaan de puberteit, dan kan het samen met jou naar het ‘grote nieuws’ beginnen kijken. “Maar ook dan blijft het belangrijk om te luisteren naar je kind als het zich zorgen maakt om wat er allemaal gebeurt in de wereld. Sommige dingen kunnen beangstigend zijn, en dat is geen ramp. Ook als volwassene ben je daar niet ongevoelig voor, dus je mag heus wel toegeven dat je zelf bang of verdrietig bent. Zolang je er maar bent voor je kind”, aldus Telidja.