Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Opvoeding

Met je kind naar de cinema? Check Kijkwijzer!

Wil je graag met je kind naar de cinema maar twijfel je of de film geschikt is voor jouw kind? Vanaf nu helpt Kijkwijzer jou om meer te weten te komen over de inhoud van een film.

Hoe werkt het?

Kijkwijzer geeft een beoordeling aan films door ze in te delen in volgens leeftijd en inhoud. Meer informatie daarover vind je via de website van Kijkwijzer, maar hieronder vatten we het ook alvast kort samen:

  • Er zijn 7 leeftijdscategorieën (alle leeftijden, +6, +9, +12, +14, +16 of +18). 
  • Er zijn 6 inhoudelijke pictogrammen (geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik). 
    • De inhoudelijke pictogrammen leggen uit welke inhoud in de film schadelijk zou kunnen zijn voor kinderen. Zo geven de inhoudelijke pictogrammen wat meer uitleg bij de keuze voor een bepaalde leeftijdscategorie.
    • De inhoudelijke pictogrammen van Kijkwijzer komen fel overeen met de pictogrammen uit PEGI: het Europees labeling systeem voor games. PEGI geeft bij elke game duidelijk aan welke inhoud erin aan bod komt die mogelijk schadelijk kan zijn voor jouw kind. Wil je meer weten over PEGI? Lees dan zeker ons artikel over PEGI!

Moet ik luisteren naar het advies van Kijkwijzer?

Kijkwijzer geeft enkel een advies, de leeftijdscategorie is niet bindend. Als ouder kies jij dus zelf of een film geschikt is voor jouw kind of niet.

Wat is het verschil met vroeger?

Kijkwijzer is een nieuw systeem van filmkeuring. Het vorige systeem was meer dan 100 jaar oud. Maar waar zitten de verschillen dan eigenlijk?

Meer leeftijdscategoriën

Het vorige systeem telde maar 3 categorieën: alle leeftijden, 12+ en 16+. Nu zijn er  7 leeftijdscategorieën (alle leeftijden, +6, +9, +12, +14, +16 en +18).

Niet enkel leeftijd, maar ook inhoud

Vroeger waren er enkel leeftijdscategorieën. Dankzij de inhoudelijke pictogrammen weten ouders nu ook meer over de concrete inhoud van een film.

De filmsector keurt zelf

Vroeger keurde de overheid films voor ze in de cinema verschenen. Vanaf nu moet de filmdistributeur de film keuren via een online systeem. Door een vragenlijst in te vullen kan dit systeem automatisch de resultaten voor Kijkwijzer bepalen.

Als ouder beslis je zelf

De vorige filmkeuring legde duidelijke leeftijdsgrenzen op waar een cinema zich aan moest houden, Kijkwijzer geeft enkel advies. Als ouder kan je dus zelf beslissen of je kind klaar is voor een film of niet.

Herkenbaar?

De naam Kijkwijzer en de pictogrammen die daarbij horen doen misschien een belletje bij je rinkelen? Dat kan zeker, want in Nederland bestaat het systeem van Kijkwijzer al zo’n 20 jaar. Het zou dus best kunnen dat je het advies van Kijkwijzer al eerder zag verschijnen. Vanaf 8 januari 2020 bestaat het systeem dus niet meer alleen in Nederland, maar ook in België!

Enkel verplicht in de cinema

Kijkwijzer is enkel verplicht voor films die getoond worden in een cinema. Voor alle andere films is het (nog) niet verplicht om de pictogrammen van Kijkwijzer toe te voegen. Wil je toch graag weten of een andere film geschikt is voor jouw kind? Gebruik dan onze kijkbarometer om zelf je oordeel te kunnen vormen.