Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Lezen

Mijn kind leest niet graag, wat kan ik doen?

Wat kan je doen?

Lees samen

Er bestaan boeken die ouders en kinderen samen kunnen lezen. Een stukje zelf lezen wisselt af met een stukje voor de ouders. Zo komt er meer vaart in een verhaal.

Ook ‘gewone’ boeken kan je samen lezen. Lees elk om beurt één zin. Als dat vlot gaat, lees je elk een paragraaf en nog later elk een bladzijde.

Wissel af

Beperk je niet tot eerste lezersboekjes als je kind pas leert lezen. Kies eens iets anders: een moppenboek, een strip, gedichtjes of liedjesteksten … Ga samen naar de bib en ga op zoek naar een boek dat je kind interesseert. Vergeet ook de prentenboeken en de informatieve boeken niet.

Lees al spelenderwijs: lees samen alle titels van jullie boeken in de boekenkast, laat je kind aan het ontbijt wat woordjes lezen van op de etensverpakkingen, of maak een wandeling en laat je kind alle woorden luidop lezen die je in het straatbeeld tegenkomt.

Blijf voorlezen

Regelmatig voorlezen kan de interesse bij je kind vasthouden, ook al heeft het zelf een goed leesniveau. Voor je kind is zelf lezen een grote inspanning. Voorlezen is ontspanning en blijft leuk tot ver in de lagere school.

Elk kind is verschillend

Leg je verwachtingen niet te hoog. Je kan je kind niet dwingen om graag te lezen. Samen lezen is vaak een leuke manier om je kind geïnteresseerd te houden, ook al leest het al vlot zelf!