Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Praten met je kind over grooming

Een groomer ‘lokt’ kinderen via internet. Hij zorgt dat een kind zich heel bijzonder voelt. Hij bereidt op die manier seksueel misbruik voor. Maar als je kind online chat met vreemden hoeven dit niet steeds groomers te zijn. Let op, ook vrouwen kunnen verkeerde bedoelingen hebben online.

Grooming gebeurt op sociale media. Soms ook in online games. Bijvoorbeeld op een site zoals Moviestar Planet, waar veel (jonge) tieners en kinderen komen.

Praten over online contact met vreemden

 1. Toon altijd begrip voor je kind. Zeg dat je er altijd bent. Word nooit boos. Als je kind bang is voor straf, durft het niet te praten met jou.
 2. Spreekt jouw gezin open over seksualiteit? Dan is de kans op online ongelukken veel kleiner.
 3. Vertel wat grooming is. Vertel hoe een groomer zijn slachtoffer manipuleert.
 4. Raad een seksueel getinte gebruikersnaam af.
 5. Seksuele foto's of video’s van jezelf sturen naar wildvreemden is gevaarlijk. Praat daarover met je kind.
 6. Stimuleer jonge kinderen om tegenover jou open te zijn over hun vrienden online. Bij pubers is dat lastiger.
 7. Raad je kind af om cadeautjes van online vrienden aan te nemen.
 8. Zorg dat je kind zijn persoonlijke gegevens niet doorgeeft aan onbekenden. Telefoonnummers, leeftijd en adres zijn allemaal persoonlijke en gevoelige informatie.
 9. Maakt je kind een afspraakje? Raad dan af om alleen te gaan. Zeg dat het moet afspreken op openbare plaatsen waar veel volk is.
 10. Bewaar bewijzen als het nodig is. Je kan screenshots nemen van de gesprekken of kan mailtjes uitprinten en bijhouden. Je kind weet vaak hoe dat moet, je kan dit dan ook perfect samen doen en gemakkelijker een  gesprek starten over wat er gebeurd is.

Vragen?

 • Op allesoverseks.be kunnen jongeren terecht voor herkenbare verhalen, informatie over (grensoverschrijdende) seksualiteit en tips door dokters en experts.
 • Heb je een vermoeden van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Child Focus. Je kan chatten via 116 000, bellen of mailen.
 • Op Clicksafe kan je terecht voor al je vragen rond veilig en verantwoord internetgebruik, voor jonge kinderen en tieners.