Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Techniek en toekomst

Praten met je tiener over de toekomst van technologie

Science-fiction films met robots, cryptomunten en futuristische games: je tiener komt waarschijnlijk regelmatig in aanraking met heel wat mogelijke scenario's van hoe technologie in de toekomst zal evolueren. Het kan dan ook een goed idee zijn om hier met je tiener een goed gesprek over te hebben en samen te brainstormen over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, ethische uitdagingen waarvoor robots ons misschien stellen in de toekomst en nog zoveel meer!

Merk je dat je tiener regelmatig science-fiction films kijkt? Of komen thema's zoals robots, cryptomunten of artificiële intelligentie vaak ter sprake? Ga ze dan zeker niet uit de weg en maak ruimte voor een creatieve brainstorm met je tiener. Jullie kunnen praten over bezorgdheden, maar zeker ook volop fantaseren over hoe de toekomst er misschien aan toe zal gaan. Wat denken jullie bijvoorbeeld van een robot die al je klusjes in huis komt doen voor jou? Laat jullie helemaal gaan, geen enkele fantasie is te veel!

Let op! Niet voor gevoelige kijkers

Let op! Veel science-fiction reeksen of films zijn 16+. Ze zijn dus niet geschikt voor alle tieners. Sommige jongere kinderen kunnen al naar zo’n reeks kijken, maar heel wat kinderen voelen zich hier niet goed bij. Als ouder ken jij je kind het best, dus volg gerust je buikgevoel om te beslissen of je kind klaar is om naar een 16+ reeks of film te kijken.

Komt het gesprek wat stroef op gang? Hou een paar vragen bij de hand die je op dat moment kan bovenhalen. Enkele mogelijke opties:

  1. Kunnen robots mensen vervangen?

  2. Nature vs nurture: wat is volgens jou aangeboren en wat is aangeleerd? Denk je bijvoorbeeld dat geloof iets aangeboren of aangeleerd is?

  3. Waarvoor zou jij een robot of android kunnen gebruiken?

  4. Hoe maakt technologie / AI ons leven nu al gemakkelijker?

  5. Hoe gebruiken we nu technologie? Hoe zou dat nog kunnen evolueren in de toekomst?

  6. Wat kunnen robots (nog) niet en wat zullen ze volgens jou nooit kunnen?

  7. Vind je het oké als robots een eigen leven kunnen leiden?

  8. Is het ethisch oké om mensen in een artificiële winterslaap te houden?

Een goede babbel met mijn kind, hoe begin ik daar aan?

Een gesprek over technologie en toekomst, allemaal goed en wel, maar hoe begin je aan zo'n gesprek met je tiener? In dit artikel leggen we je dat stap voor stap uit!