Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Techniek en toekomst

Wat je moet weten over VR en AR

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) zijn verzamelnamen voor technologieën die je de realiteit op een andere manier laten ervaren. Dat klinkt heel futuristisch, en eerlijk: dat is het ook een beetje! Ontdek wat je moet weten en hoe jij en je kind er zelf van kunnen proeven.

Het verschil tussen VR en AR

VR en AR zijn allebei een vorm van ‘extended reality’: een alternatieve werkelijkheid. Terwijl AR iets toevoegt aan de bestaande realiteit (bv. je ziet via de camera van je smartphone een voorwerp in je woonkamer dat er in werkelijkheid niet staat), word je bij VR ondergedompeld in een heel andere realiteit (bv. je zet een VR-bril op en bevindt je plots op een tropisch eiland).

De combinatie van AR en VR, waarbij virtuele elementen ook kunnen interageren met elementen in de werkelijkheid, noemen we ‘mixed reality’. 

5 geweldige toepassingen van AR en VR

Expo's in musea

Hoe maak je een museumbezoek minder saai? Door er een heuse VR-wereld van te maken! In het Historium Brugge kan je zo het oude Brugge ontdekken.

Instagram filters

Een filter die je aan je selfie toevoegt, waarbij je plots de neus en oren van een hond krijgt? Ook dat is AR!

Animatiefilms

‘Motion capture’ is een AR-techniek die gebruikt wordt bij de nieuwste films, waarbij de bewegingen van een proefpersoon worden omgezet in een animatie.

Meubels shoppen

Via de app IKEA Place kan je dankzij AR virtuele meubels in je woonkamer plaatsen, om te zien of ze bij je interieur passen.

Virtueel schilderen in 3D

Creatievelingen kunnen zich helemaal uitleven met Tilt Brush: via VR kan je zo je eigen 3D-kunstwerk schilderen.

En natuurlijk heeft ook de gamingwereld VR en AR ontdekt! Pokémon Go, waarbij je via je smartphone op jacht gaat naar Pokémons in je buurt, is daar waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van. Beland je liever in een totaal andere wereld? Zet dan je VR-bril op en speel een game als Beat Saber of Accounting.

3 tips als je VR en AR wil ontdekken

Check wat er gebeurt met je gegevens.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in VR en AR willen mogelijk data verzamelen over gebruikers. Ex-president Trump was er zelfs van overtuigd dat de technologie van Huawei, een Chinese fabrikant van smartphones, gebruikt werd om te spioneren: het bedrijf zou te nauw samenwerken met de Chinese overheid. Je bekijkt dus best altijd de algemene voorwaarden.

Blijf kritisch.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat nieuwe technologieën niet altijd gebruikt worden voor datgene waar ze voor bestemd zijn. Is je kind al oud genoeg, kijk dan eens samen naar de serie Black Mirror: deze fictieve reeks toont aan hoe onbestaande technologieën ongewenste effecten met zich mee kunnen brengen.

Let op voor ‘Virtual Reality Sickness’.

Omdat je hersenen zowel signalen van de fysieke wereld als van de digitale wereld moeten verwerken, kunnen ze in de war raken. Dit kan leiden tot stoornissen in je evenwichtsorgaan, met duizeligheid, braken of hoofdpijn tot gevolg. Een beetje zoals wagenziekte dus!

Zo probeer je het zelf

Wil je samen met je kind proeven van VR of AR? Dat kan op verschillende manieren:

Koop een goedkope VR-bril.

Er zijn heel wat dure VR-brillen te vinden, maar met de Cardboard-bril van Google heb je al een simpel exemplaar voor amper 10 euro. Bovendien kan je deze kartonnen bril met eender welke smartphone gebruiken. Download vervolgens de Cardboard-app om leuke VR-apps en ervaringen te ontdekken.

Speel een VR-spel in een gaminghal.

Er zijn speciale locaties waar je met een echte VR-bril supercoole games kan spelen. Eén spelletje duurt ongeveer een halfuur en kost zo’n 30 à 40 euro per persoon. De hallen beschikken over voldoende ruimte, zodat je in alle veiligheid kan spelen.

Download een AR-app.

Heb je een smartphone die AR ondersteunt? Download dan eens een AR-game: bouw samen iets leuks in Minecraft Earth of vang dinosaurussen in Jurassic World Alive.