Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Smart devices zijn toestellen die verbinding maken met andere apparaten en netwerken, om jou het leven makkelijker te maken. Denk aan een spraakassistent als Google Home of een slimme koffiemachine, die je al vanuit je bed kan opzetten. Benieuwd hoe smart devices jou en je kind kunnen helpen? Lees er alles over en ontdek hoe je ze veilig kan gebruiken.  

Hoe werkt zo’n smart device?

Smart devices worden ‘slimme’ apparaten genoemd omdat ze op basis van een hoop data en berekeningen exact doen wat je wil, wanneer je dat wil. Anders dan ‘domme’ elektronica halen ze informatie uit je stem, je gezichtskenmerken, sensoren en apps. Sommige slimme toestellen worden zelfs slimmer met de tijd: omdat ze je leren kennen, kunnen ze beter voorspellen wat je wil!

Er zijn grofweg 5 soorten smart devices:

  1. Wearables, zoals smartwatches, slimme sneakers en ja, zelfs slimme luiers!

  2. Spraakassistenten, zoals Google Home, Amazon Echo en Siri.

  3. Slim speelgoed, zoals poppen die praten met je kind of slimme racebanen

  4. Slimme huishoudapparaten, zoals wasmachines of koffiezetapparaten die je met je smartphone kan aansturen.

  5. Andere elementen in huis, zoals lampjes, slimme thermostaten en stopcontacten.

Wat is daar zo handig aan?

Smart devices kunnen je een hoop tijd, geld en moeite besparen. Een slimme thermostaat schakelt je verwarming bijvoorbeeld automatisch uit als je niet thuis bent: goed voor je energiefactuur. Een slimme koelkast kan je dan weer vertellen wat je in de supermarkt moet halen. En uiteraard is het ook lekker handig als je vanuit je luie zetel kan zeggen ‘Hey Google, dim de lichten!’.

Maar ook voor je kind hebben slimme toestellen veel te bieden. Zo zijn er robots die je kind zelf kan programmeren en kunnen spraakassistenten helpen om research te doen voor een spreekbeurt. Ook kinderen met dyslexie zijn erbij gebaat: zij kunnen Google Home of Siri bijvoorbeeld inschakelen bij het spellen van woorden of vragen om boeken voor te lezen.

Hoe zit het met de risico’s?

Weet dat smart devices data bijhouden over jou en je gezin. In eerste instantie gaat het om informatie die ze nodig hebben om goed te kunnen werken: een smartwatch kan je locatie tracken, je spraakassistent houdt je verzoekjes bij en je slimme koelkast weet precies wat je graag eet.

Toch verzamelen veel toestellen ook data wanneer dat eigenlijk niet nodig is. De camera van een slimme knuffel kan bijvoorbeeld blijven filmen, ook wanneer je kind er niet mee speelt. En van spraakassistenten is geweten dat ze soms ongevraagd gesprekken beginnen op te nemen. Dergelijke opnames zijn onbedoeld en duren vaak maar heel kort, maar belanden dus wel in de poel van informatie die bedrijven over jou verzamelen.

Kan een smart device gehackt worden?

Heel wat goedkope slimme toestellen, zoals slim speelgoed, zijn niet voldoende beveiligd. Hackers kunnen dan mogelijk binnendringen in je netwerk. Tip: check op voorhand de reviews, om te weten of andere gebruikers bezorgd zijn om hun privacy.

5 tips voor ouders

Ga na welke data een smart device bijhoudt.

Bekijk hiervoor de algemene voorwaarden. Raak je hier niet wijs uit, ga dan naar de website van het bedrijf en neem de FAQ-sectie door.

Check je privacy-instellingen.

Mogelijk kan je in de app die bij het product hoort, wijzigen welke gegevens je wil delen over jou en je kind. Besteed extra aandacht aan de default-instellingen.

Houd software up-to-date.

Updates zijn niet alleen bedoeld om de service van je toestel te verbeteren, maar ook de beveiliging.

Bekijk de mogelijkheden voor ouderlijk toezicht.

Voorkom dat je kind via spraakassistenten toegang krijgt tot ongeschikte inhoud: ontdek hoe je beperkingen kan opleggen.

Vraag je data eens op.

Vraag je je af welke informatie een bedrijf heeft over jou en je kind? Goed nieuws: je hebt het recht om ‘vergeten te worden’. Dat betekent dat je je gegevens op elk moment kan opvragen en ze zelfs kan laten verwijderen.