Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Praten met je tiener over sexting

Kwam je erachter dat je tiener sexy beelden deelt? Heeft je tiener een probleem en jou erover aangesproken? Of ging je stiekem gluren op de smartphone van je tiener? Dat maakt een heus verschil.

10 tips om te praten met je tiener over sexting.

Ook je tiener heeft recht op privacy

Hoe bezorgd je ook bent over het welzijn van je kind, ook een tiener heeft recht op privacy. Neem dus geen maatregelen waarmee je zelf de privacy van je kind schendt.

Probeer om gebruik van internet of mobiele toestellen niet te verbieden

Internet is voor jongeren zoals de lucht: die is er gewoon. Jongeren zijn  gehecht aan hun toestel en aan hun online vrienden. Grenzen stellen is een goed idee, maar doe dat vooral in gesprek met je tiener. Ben je bezorgd, praat er dan over en probeer je tiener niet achter de rug om te controleren.

Zeg niet dat het niet mag

Sexy beelden delen of ‘sexting’ maakt deel uit van de seksuele leefwereld van jongeren. Dat betekent niet dat het allemaal onschuldig is of nooit voor problemen kan zorgen. Maar als je als ouder aanvaardt dat het bestaat, dan kun je er met jongeren ook beter over praten.

Praat met respect over meisjes

Voor meisjes is sexy foto’s delen soms risicovol, meer dan voor jongens. Meisjes zitten een beetje tussen twee vuren. Als ze geen foto’s delen zijn ze niet cool voor de vrienden, als ze het wel doen en het loopt fout, dan zijn zij de schuldige. Praat met respect over meisjes en wat ze online zoal meemaken.

Leg uit wat toestemming is

Toestemming is één van de criteria voor aanvaardbaar seksueel gedrag. Dat geldt in bed, in bad, maar ook voor alles wat mensen online doen met seks. Je kan je zoon of dochter al op heel jonge leeftijd aanleren dat je nooit iemand mag dwingen tot aanrakingen, naakt zijn enz. En dat dat ook geldt in de online wereld.

Praat over seks

Praten over seks in je gezin zorgt ervoor dat je kinderen beter geïnformeerd zijn en meer respect hebben voor hun lichaam. Jongeren die goed voorgelicht zijn, beginnen meestal later aan seks en zijn minder vatbaar sociale druk, ook online.

Gebruik geen paniekberichten

In de pers verschijnen soms heel extreme verhalen over ‘sexting’ die verkeerd afliepen. Gebruik die sensatieverhalen niet om het met je tiener over sexy beelden te hebben. Je tiener heeft aan die verhalen echt geen boodschap.

Vertrouwen is de boodschap

Zeg niet dat alle boodschappen sowieso doorgestuurd worden, want dat klopt gewoon niet volgens onderzoek. Voor tieners is vertrouwen net superbelangrijk in vriendschappen en relaties. En jongeren gaan daar steeds verstandiger mee om.

Leg de schuld niet bij je tiener

Is je zoon of dochter het slachtoffer van iemand die sexy beelden verder verspreidde? Leg de schuld dan niet bij hem of haar. Die beelden zijn in vertrouwen gemaakt en waren niet voor iedereen bedoeld.

Onderneem actie als het fout loopt

Help je tiener om actie te ondernemen of steun hem of haar om dat te doen. Dat kan bijvoorbeeld via een vertrouwenspersoon op school, of via gespecialiseerde hulp.

Tip

Wil je op jonge leeftijd al een gesprek aangaan met je kind over sexting, dan kan je dit filmpje als gespreksstarter gebruiken. Het filmpje gaat over het ontvangen van een foto, en die al dan niet doorsturen. Daarom kan het je helpen een gesprek aan te gaan over wat je kan doen als ‘omstaander’ en hoeven jullie het niet meteen te hebben over het zelf versturen van foto’s. Dat kan makkelijker aanvoelen voor zowel jou als je kind.