Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Fun met media

Speels bijleren met een educatieve app!

Smartphones en tablets hebben heel wat aantrekkingskracht, zowel bij ons als ouders als bij onze kinderen. Wil je van schermtijd soms eens iets leerrijks maken? Dan kunnen educatieve apps een goede afwisseling zijn.

Waarom zijn educatieve apps een goed idee?

Het grote voordeel van een goede educatieve app is dat kinderen veel vaardigheden trainen, zonder dat ze zelf het gevoel hebben dat ze aan het leren zijn. Dankzij de spelelementen en interactieve functies zijn educatieve apps leuk voor je kind om te doen, en nog eens leerrijk ook! 

Hoe kies ik een educatieve app voor mijn kind?

Er zijn erg veel educatieve apps op de markt. Het is dan ook heel moeilijk om een juiste app te vinden voor jouw kind. Toch zijn er enkele aandachtspunten waarop je kan letten bij het kiezen van een educatieve app:

Houd rekening met de interesses van je kind.

Kies een app die aansluit bij de interesses van je kind of bij een thema waarover je kind graag wil bijleren. Zo heb je meer kans dat de app aanslaat!

Goede educatieve apps zijn vaak betalend.

Dat is niet zo onlogisch. De ontwikkeling van een goed handboek, werkboek of werkblaadjes kost ook geld, dus waarom zou dat voor een educatieve app niet anders zijn? Durf dus gerust betalen voor een goede educatieve app.

Let op met commerciële apps

Sommige educatieve apps zijn gratis en zien er veelbelovend uit. Maar misschien promoten ze wel een bepaald soort speelgoed of ander product? Op zich kan het geen kwaad als er een commercieel model achter een educatieve app zit, maar kijk zeker eerst of het educatieve luik wel overheerst.

Lees reviews

Benieuwd of een app geschikt is voor jouw kind? Kijk dan eens naar de ervaring van andere ouders in de reviews!

Volg jullie eigen buikgevoel

Het is niet omdat ouders om je heen hun kind volop educatieve apps laten gebruiken, dat jij dat ook moet doen. Niet alle schermtijd van je kind hoeft nuttig te zijn, er mag voldoende ruimte zijn voor ontspanning. Merk je dat jouw kind er geen zin in heeft? Verplicht het dan ook niet.

Enkele aanraders

Zie je door het bos nog steeds de bomen niet? Dan geven we graag een aantal ideetjes mee van populaire educatieve apps.

Peuters en kleuters

Peuters en kleuters ontdekken volop de wereld. Het is zeker nog niet nodig om hen te leren lezen of schrijven. Ketnet heeft heel wat leuke spelletjes voor peuters en kleuters, zoals het bibberspel van Bumba. Werk je toch al graag aan de taalontwikkeling van je kind? Dan vind je op Praatapps heel wat reviews terug van apps die de taalontwikkeling van jonge kinderen stimuleren.

Lagere school

Voor de lagere school zijn er heel wat apps en spelletjes die kinderen al spelenderwijs willen helpen met schrijven, lezen, rekenen, … Denk aan websites zoals Computermeester waar heel wat spelletjes te vinden zijn. Ook op de website van Juf Jannie vindt je heel wat leuke apps terug! Natuurlijk hoeft de focus in de zomervakantie niet opnieuw op school te liggen, dus je kind kan ook wat nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Op Typetopia.com kan je kind bijvoorbeeld leren typen, handig toch?

Middelbaar

Vanaf het middelbaar geldt het principe ‘think outside the box’ meer en meer. Je zal steeds minder vat hebben op de apps die je kind gebruikt, maar je kan wel met hen praten over de apps en games die ze dagelijks gebruiken om te kijken wat ze hier van leren. Kijkt je kind elke dag naar YouTube of speelt het graag Minecraft? Vraag dan eens wat het daar zoal kijkt of doet. Wie weet kijkt het naar interessante tutorial video’s die uitleggen hoe je iets kan maken? Of is voor jouw kind het samenwerken en communiceren met vrienden het belangrijkste aspect van een game? Toch liever iets anders? Dan is geocachen misschien een leuk idee? Zo train je het oriëntatievermogen van je kind tijdens een leuke wandeling! Gaan jullie dit jaar nog op vakantie naar het buitenland? Raad je kind dan bv ook eens aan om de taal van dat land te leren via een app als DuoLingo. Fun verzekerd!