Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Cyberpesten

Waar kan ik terecht voor hulp bij cyberpesten?

Wanneer je kind in een pestsituatie zit, hebben jij of je kind misschien nood aan een externe hulplijn. Weet je niet goed waar je terecht kan? Wij helpen je op weg!

Waar kan mijn kind terecht?

Wordt je kind gepest? Heeft je kind gezien dat iemand gepest wordt en weet hij/zij niet wat te doen? Heeft je kind zelf iemand gepest en wilt hij/zij ermee stoppen? Je kind kan erover praten met iemand die hij/zij vertrouwt in de omgeving. Als je kind nood heeft aan iemand anders om bij terecht te kunnen, kan het praten via één van onderstaande hulplijnen.

WAT WAT

Is je kind tussen 11 en 24 jaar? Dan kan het altijd terecht bij WAT WAT. WAT WAT helpt veelgestelde vragen van jongeren te beantwoorden. Dat doen ze met antwoorden en echte, herkenbare en inspirerende verhalen en filmpjes van andere jongeren. Ook (cyber)pesten is één van de thema’s die op WAT WAT aan bod komen.

Awel

Awel is een hulplijn voor kinderen en jongeren. Je kind kan er bellen, chatten of mailen met vrijwilligers, die zullen luisteren naar je kind en steun zullen bieden. Op hun website kan je kind ook veel ervaringen van andere kinderen en jongeren lezen.

CLB en CLBchat

Je kind kan contact opnemen met een leerlingenbegeleider van het CLB. Dat kan via een afspraak met het CLB waar de school van je kind mee samenwerkt, of anoniem via de CLBchat.

 

JAC

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Je kind kan bij het JAC terecht met elke vraag of probleem. Bij de meeste JAC’s kan je kind gewoon binnenstappen en zijn/haar verhaal vertellen. Je kind kan ook bellen, mailen of chatten met het JAC.

1712

1712 is de hulplijn voor geweld. Ook pesten kan soms vormen van geweld aannemen, zoals bv herhaaldelijk uitschelden, spullen afnemen of fysiek geweld. Wil je kind hierover iets kwijt of om hulp vragen, dan kan het terecht bij 1712.

Tejo

Tejo zijn verschillende therapeutische centra in Vlaanderen waar jongeren tussen 10 en 20 jaar gratis en anoniem terecht kunnen voor hulp. Ziet je kind het even niet meer zitten, dan kan het aankloppen bij een Tejo in de buurt.

OverKop

Dit zijn 5 huizen in Mechelen, Oostende, Gent, Tienen en Genk waar je kind terechtkan voor een luisterend oor en therapeutische hulp.

Vind-een-psycholoog.be

Op vind-een-psycholoog kan je kind makkelijk en snel een psycholoog in zijn/haar buurt vinden.

Waar kan ik zelf terecht?

Niet enkel voor je kind, maar ook voor jou kan een situatie van cyberpesten erg lastig zijn. Wil je zelf even een luisterend oor of advies? Dan kan ook jij terecht bij een aantal hulplijnen. 

CLB en CLBchat

Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB. Dat kan anoniem via CLBchat en/of via een afspraak met het CLB waar de school van jouw kind mee samenwerkt.

1712

Je hoeft zelf geen slachtoffer van pesten of geweld te zijn, om te kunnen mailen of bellen met 1712. Ook als ouder kan je hier terecht.

 

Tele-onthaal / 106

Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht terecht. Je kan anoniem bellen of chatten over je kleine of grote zorgen. Ook als (je vermoedt dat) je kind gepest wordt.

Vind-een-psycholoog.be

Op vind-een-psycholoog.be vind je snel en makkelijk een psycholoog bij jullie thuis in de buurt.

Wanneer het echt uit de hand loopt

Loopt het pesten zodanig uit de hand dat enkel praten niet voldoende is? Dan kan je in sommige gevallen de politie inschakelen. Wanneer je kind bijvoorbeeld wordt afgeperst met naaktfoto’s of in elkaar wordt geslagen op school, kan de politie helpen om het probleem gericht op te lossen. Je kan dan aangifte doen bij de politie van je woonplaats.

Meer informatie over cyberpesten?

Wil je graag meer informatie over cyberpesten? Je kan terecht bij

  • Het thema cyberpesten hier op MediaNest.
  • De ouderkoepels GO! Ouders, VCOV en KOOGO ontwikkelden samen een brochure ‘Pesten aanpakken: wat kunnen ouders doen?’ Deze brochure is hier gratis aan te vragen op papier of gratis te downloaden.