Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Cyberpesten

Wat als je kind gebruikmaakt van anonieme ‘pestapps’?

Hartjes, duimpjes en lieve woordjes: het Facebook- of Instagramprofiel van je kind staat er vast vol van. Maar zijn al die likes en comments wel oprecht? Die vraag doet steeds meer kinderen grijpen naar apps als Sayat.me, die anderen toelaten anoniem hun mening te geven over wie je bent en hoe je eruitziet. Je raadt het al: een plek waar cyberpesters zich al snel thuisvoelen. Hou je je kind dan maar beter weg van dit soort “pestapps”? Of wat doe je best?

Om wat voor apps gaat het?

Anonieme apps zijn niets nieuws, dus er bestaan er al heel wat. Maar de populairste zijn waarschijnlijk Sayat.me en Sarahah. Eén blik op hoe de makers de apps omschrijven en je weet meteen waarom:

“Ontvang anonieme en eerlijke feedback over jou. Word een betere jij.”
Sayat.me
“Ontdek je sterke en zwakke punten door anoniem eerlijke feedback te ontvangen van vrienden en collega’s.”
Sarahah

De bedoeling is om een profiel aan te maken en de link daarnaar te verspreiden via sociale media. Bezoekers van je profiel kunnen dan anoniem een complimentje voor je achterlaten... of hun ongecensureerde ‘eerlijke’ mening geven.

Waarom zijn ze zo’n succes?

Het zal je niet verbazen dat apps als Sayat.me en Sarahah zich vooral richten op onzekere kinderen die op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Maar dat geldt uiteraard voor héél veel kinderen en pubers.

Op zoek gaan naar wie je bent is natuurlijk volstrekt normaal en alleen maar aan te moedigen. Maar je kan je de vraag stellen of dit soort apps daarvoor wel de beste manier zijn.

Waarom krijgen ze de naam “pestapps”?

Het maken van kwetsende opmerkingen is erg aantrekkelijk als je anoniem bent. Daders voelen zich veilig, want er wacht hen geen straf zolang niemand weet wie ze zijn. App-ontwikkelaars hebben hier zelf een grote verantwoordelijkheid: het is aan hen om dit soort misbruik tegen te gaan.  

Toch kunnen pestkoppen wel door de mand vallen. Sommige opmerkingen bevatten bijvoorbeeld verwijzingen naar persoonlijke ruzies. Je bent dus niet per definitie volledig anoniem.

Moet je je kind dit soort apps verbieden?

Heeft je kind het bestaan van deze apps ontdekt? Dan voelt het verleidelijk om te zeggen dat het deze onmiddellijk moet verwijderen. Maar dat kan een averechts effect hebben. Beter maak je gewoon goede afspraken en stel je je als ouder open op:

Stel vragen!

Vraag je kind waarom het een profiel heeft op zulke apps. Wat voor leuke  complimenten heeft hij of zij al gekregen? Heeft het ook al minder fijne opmerkingen over zichzelf gelezen?

 

Ga samen op ontdekking.

Vraag je kind om je een rondleiding te geven door de app. Laat blijken dat de app nieuw is voor jou en dat je erg benieuwd bent hoe dat allemaal in z’n werk gaat.

Deel je twijfels.

Geef aan aan je kind dat je je afvraagt of een profiel op dit soort apps wel een goed idee is. En dat je er bent om te praten als het dingen tegenkomt waar het zich niet zo prettig bij voelt.