Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Bijzonder digitaal

Welk soort tablet biedt de meeste mogelijkheden voor mijn kind met een beperking?

Beide tablets kunnen een uitstekend platform zijn om met je kind aan de slag te gaan. De keuze voor één van beide type tablets hangt dus vooral af van de noden van het kind, persoonlijke voorkeur en je budget. In de praktijk is er duidelijk  een voorkeur  om voor de iPad te kiezen voor deze kinderen. De iPad heeft lang aan de top gestaan wat betreft prestaties, gebruiksvriendelijkheid en aanbod van apps.  

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijke manier van werken op een iPad is het belangrijkste. Een iPad werkt eenvoudig en is simpel te bedienen. Het heeft één startscherm, waar je dadelijk al je apps op terug vindt. Dit kan belangrijk zijn in de keuze van een tablet voor een kind met fysieke en/of verstandelijke beperkingen. Android toestellen zijn net iets ingewikkelder, ze hebben meerdere ‘startschermen’ en je vindt soms niet al je apps even gemakkelijk terug.

Ondertussen hebben de Android tablets wel echter een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Ook daar kan je nu een aantal instellingen veranderen om de tablet gemakkelijker te maken in bediening. Dan moet je wel zelf je weg in kennen of vinden in de veiligheidsinstellingen van je toestel.

Veiligheidsinstellingen

De iPad heeft een reeks toegankelijkheidsinstellingen standaard ingebouwd. Je moet dus niet investeren in dure apps om bepaalde instellingen aan te passen. Je kan een kind bij voorbeeld gemakkelijk op de iPad laten spelen, zonder dat hij uit de app kan die jij voor hem open gezet hebt.

Op sommige Android toestellen kan je werken met gebruikersprofiel, waarbij je voor je kind een veilige omgeving kan creëren. Hiervoor moet je echter op zoek naar juist dat toestel dat zo werkt.

Aanbod aan apps en andere media

Daarnaast is er ook een enorm verschil in het aantal kwaliteitsvolle apps. In de AppStore worden nieuwe apps immers eerst gekeurd vooraleer wij ze kunnen zien en downloaden. Dit is niet persé zo bij Android. Waardoor je op dat laatste platform soms apps downloadt die van mindere kwaliteit zijn of die onveilige dingen (een virus of malware) met zich mee brengen als je ze installeert.  

De apps in de PlayStore worden ondertussen ook beter gekeurd, maar het aanbod aan kwaliteitsvolle apps is nog niet zo uitgebreid als deze in de Appstore van Apple.

Prijs

Een belangrijk argument voor de keuze is de prijs: Android tablets vind je in diverse prijscategorieën. Je kan al eentje kopen met een kleiner budget. De iPad daarentegen behoort tot de duurdere tablets.

Achtergrondinfo

Bronnen:

Apple. (2016). iOS: geen beperkingen voor gebruikers met een beperking. In Apple Special Education. Geraadpleegd op 13 mei 2016.

Donnell, W. S., & Segan, S. (23 maart 2016). The 10 best tablets of 2016. In PCMag. Geraadpleegd op 23 mei 2016.

Google Support (2016). Toegankelijkheidsfuncties voor Android. In Android Accessibility Help. Geraadpleegd op 23 mei 2016.

Marwieh, G. A. (10 mei 2016). Android Tablets – The unsung alternative for special needs families needing a tablet. In Marwieh Advisory Services.  Geraadpleegd 23 mei 2016

McCann, J. (8 april 2016). Best tablet 2016: the top tabs we’ve reviewed. In Techradar. Geraadpleegd op 23 mei 2016,

Palmer, R. (2013). The top 10 iPad apps for special education. The journal, 40(6), 10-13.

Lees meer over: