Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Cyberpesten

Zijn het dezelfde kinderen die cyberpesten én gewoon pesten?

Cyberpesten is anders dan offline pesten, omdat het gebeurt via internet of gsm. Via internet en gsm kan je bijvoorbeeld anoniem pesten, zonder dat iemand je kan zien of weet wie je bent. Cyberpesten kan ook op elk moment van de dag gebeuren. De pestkop hoeft niet in dezelfde ruimte als het slachtoffer te zijn. Toch zijn er ook heel wat gelijkenissen tussen cyberpesten en offline pesten.

Gewoon en online pesten: slachtoffers en daders zijn vaak dezelfde

Tieners maken vaak gebruik van internet en gsm om te praten met hun vrienden op school en daarbuiten. Pesterijen op school kunnen dus ook na schooltijd blijven doorgaan. Tieners die daders of slachtoffers zijn van cyberpesten, zijn vaak ook daders en slachtoffers in de gewone wereld.

'Wraak van de nerds'?

Cyberpesten kan anoniem en je hoeft er niet sterk voor te zijn. Daarom dachten wetenschappers dat zwakkere tieners via internet en gsm wraak nemen op hun offline pestkoppen. Dit heet dan 'de wraak van de nerds'. Dit klopt niet. Slachtoffers van gewoon pesten gaan niet vaker dan andere tieners cyberpesten. We kunnen dus niet zeggen dat de zwakke tieners online wraak gaan nemen.