Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Cyberpesten

5 tips voor als je kind slachtoffer is van cyberpesten

Wat kan je doen?

Stel je kind gerust

Zeg tegen je kind dat het goed is om over het cyberpesten te komen vertellen en dat je het knap vindt dat hij of zij dit durfde. Stel je kind eerst gerust: samen gaan jullie zoeken naar een oplossing. Benadruk dat je niets zult doen wat je kind niet wilt.   

Neem ook niet zomaar het internet of de gsm weg. Dit zal het probleem niet vanzelf oplossen. Tieners vinden het ook een straf als ouders internet of gsm wegnemen. Stel je kind dus gerust dat je dit niet zult doen.

Blijf zelf ook rustig

Het is normaal dat je je als ouder boos of verdrietig voelt. Probeer echter rustig te blijven, want dat is het beste voor je kind. Doe geen dingen waar je later spijt van zult krijgen! Denk rustig na over wat je kan doen om het probleem op te lossen

Neem het cyberpesten ernstig

Het heeft je kind veel moed gekost om over het cyberpesten te praten. Neem de tijd om echt te luisteren naar het verhaal van je zoon of dochter. Probeer je in te leven en stel vragen om te weten wat er aan de hand is. Let er op dat je niet te snel besluit dat je weet wat nu precies het probleem is. Dit is niet alleen frustrerend voor je zoon of dochter, het zorgt er ook voor dat de kans klein is dat je echt kan helpen. Het is belangrijk dat jongeren het gevoel hebben dat hun ouders hen begrijpen en dat ze hun problemen ernstig nemen.

Gebruik pestberichten als bewijsmateriaal

Pestberichten kan je best niet verwijderen. Ze kunnen dienen als bewijs om te kijken wie de pestkop is of om de pestkop te confronteren met zijn/haar gedrag. Ouders kunnen het bewijs doorsturen naar de beheerder van de website (vb. melden op Facebook) of laten zien aan de directeur of leerlingbegeleider.

Zoek hulp

Je staat er als ouder niet alleen voor! Zoek hulp bij anderen die kunnen helpen, bijvoorbeeld:

  • De ouders van de pestkop

  • De school: directie, leerlingbegeleider, klasleerkracht

  • De beheerder van de website (vb. Facebook)

  • Andere ouders die (cyber)pesten hebben meegemaakt bij hun kind

  • Websites waar ze terecht kunnen? Hulplijnen ? ...