Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Als mensen seksueel getinte berichtjes of beelden maken, doorsturen of delen, noemen we dat sexting. Dat kan via smartphone, tablet of andere online media. Het kan gaan om erotische tekstjes, (bijna) naaktfoto’s, of foto’s van seksuele handelingen. Volwassenen doen het en jongeren ook. 

7 weetjes

Vooral bij oudere jongeren

Sexting komt vaak voor onder Vlaamse jongeren. Vooral de oudere tieners doen vaak aan sexting. En holebi-jongeren meer dan hetero-jongeren.

Vaak via Snapchat

Jongeren gebruiken vooral Snapchat om te sexten, omdat de foto’s daar na enkele seconden verdwijnen. In theorie, want bijna de helft van de jongeren die Snapchat gebruikt, neemt wekelijks een screenshot. Andere jongeren gebruiken Facebook messenger of WhatsApp.

Sexting hoort bij de jongerencultuur

Jongeren experimenteren met seks, dat is van alle tijden. Jongeren wisselen seksuele beelden en boodschappen uit om steun te zoeken bij elkaar, om te laten blijken dat ze in iemand geïnteresseerd zijn, om te flirten, of gewoon als onderdeel van hun seksuele relatie. Soms doen ze het ook om erbij te horen.

Sexting is niet altijd een probleem

Als jongeren sexy foto’s nemen van zichzelf of van elkaar doen ze niets verkeerd als ze de grenzen van aanvaardbaar seksueel gedrag respecteren. Dat wil zeggen dat

  • er duidelijk wederzijdse toestemming is;

  • er geen enkele vorm van dwang of druk gebruikt wordt;

  • de betrokkenen gelijkwaardig zijn (inzake leeftijd bijvoorbeeld);

  • hun gedrag aansluit bij hun ontwikkeling;

  • hun gedrag aangepast is aan de omstandigheden;

  • hun gedrag niet storend of schadelijk is.

Problemen bij sexting

Sexting is op zich geen probleem zolang de beelden met toestemming gemaakt zijn en niet verder doorgestuurd worden. Alleen moeten jongeren goed beseffen dat foto’s of filmpjes, eenmaal gepost, hun eigen leven gaan leiden op het internet, ook als een relatie ophoudt. 

Beelden die zonder toestemming gemaakt of doorgestuurd worden, vormen wel een probleem. Ook als jongeren gedwongen of misleid werden. In dit geval gaat over een vorm van grensoverschrijdend gedrag of cyberpesten. Deze boodschappen zijn bedoeld om iemand te kwetsen of te vernederen.

Gênante foto’s vermijden

Vertel je tiener dat een foto, eens op het web, niet zo eenvoudig te verwijderen is. En eens doorgestuurd heb je geen controle meer over wat er verder met het beeld gebeurt.

Je kan je zoon of dochter aanraden in elk geval geen herkenbare foto’s door te sturen. En ook anderen niet herkenbaar in beeld te brengen. Niet alleen je gezicht op een foto, maar ook tattoos of details uit de achtergrond kunnen iemand herkenbaar maken

Druk je zoon of dochter op het hart zich niet te laten dwingen of overhalen om beelden te maken. En om geen seksueel getinte boodschappen van iemand anders door te sturen of te bewaren.

In sommige gevallen is sexting verboden

Seksueel getinte foto’s van minderjarigen op het web plaatsen is verboden, ook als jongeren dat zelf doen. Ook wie deze foto downloadt is strafbaar. De wet maakt geen onderscheid tussen bewust strafbare feiten en jongeren die met toestemming beelden maken. De wetgeving is bedoeld om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksueel misbruik, maar kan hen dus zelf ook in de problemen brengen.