Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Als mensen seksueel getinte berichtjes of beelden maken, doorsturen of delen, noemen we dat sexting. Dat kan via smartphone, tablet of andere online media. Het kan gaan om erotische tekstjes, (bijna) naaktfoto’s, of beelden van seksuele handelingen. Sexting komt zowel voor bij jongeren als bij volwassenen. 

7 weetjes over sexting

Vooral bij oudere jongeren

Sexting komt voor bij 9% van de Vlaamse jongeren uit het middelbaar onderwijs. Vooral de oudere tieners doen aan sexting: in de eerste graad van het secundair onderwijs doet 2% aan sexting, in de derde graad gaat het om 17%. Daarnaast versturen holebi-jongeren vaker sexts dan hetero-jongeren.

Vaak via Snapchat

Jongeren gebruiken vooral Snapchat om te sexten, omdat de foto’s daar na enkele seconden verdwijnen. Dit kan wel een vals gevoel van veiligheid geven, want bijna de helft van de jongeren die Snapchat gebruikt, neemt wekelijks een screenshot. Andere jongeren gebruiken andere apps, zoals de chatfunctie van Instagram, Facebook Messenger of WhatsApp.

Sexting kan deel uitmaken van de seksuele ontwikkeling van jongeren

Dat jongeren tijdens hun puberteit experimenteren met hun seksualiteit, is van alle tijden. Ook sexting kan deel uitmaken van die seksuele ontdekkingstocht. Jongeren wisselen seksuele beelden en boodschappen vooral uit binnen een relatie, maar doen dit soms ook om steun te zoeken bij elkaar, om te laten blijken dat ze in iemand geïnteresseerd zijn, om te flirten, of om erbij te horen.

Sexting is helemaal oké, onder bepaalde voorwaarden

Als jongeren sexy foto’s nemen van zichzelf of van elkaar, doen ze niets verkeerd als ze de grenzen van aanvaardbaar seksueel gedrag respecteren. Dat wil zeggen dat

  • er duidelijk wederzijdse toestemming is;

  • er geen enkele vorm van dwang of druk gebruikt wordt;

  • de betrokkenen gelijkwaardig zijn (inzake leeftijd bijvoorbeeld);

  • hun gedrag aansluit bij hun ontwikkeling;

  • hun gedrag aangepast is aan de omstandigheden;

  • hun gedrag niet storend of schadelijk is.

Sexting kan ook mislopen

Sexting is op zich geen probleem zolang de beelden met toestemming gemaakt zijn en niet verder doorgestuurd worden. Alleen moeten jongeren goed beseffen dat foto’s of filmpjes, eenmaal gepost, hun eigen leven kunnen gaan leiden op het internet, bijvoorbeeld als een relatie ophoudt. Vanaf dat moment spreken we wel over problematische sexting. Het is dan ook belangrijk om steeds goede afspraken te maken over wat er wel of niet met verstuurde sexts mag gebeuren. 

Beelden die zonder toestemming gemaakt of doorgestuurd worden, vormen dus een probleem. Ook als jongeren gedwongen of misleid werden om een beeld te maken of versturen, is sexting problematisch. In dit geval gaat het over een vorm van grensoverschrijdend gedrag of cyberpesten. Deze boodschappen zijn bedoeld om iemand te kwetsen of te vernederen. Het is op dat moment erg belangrijk om het slachtoffer te steunen. Zijn of haar beelden werden in vertrouwen gemaakt, de persoon die de beelden verder verspreidde heeft dat vertrouwen geschaad en ging in de fout. 

Er zijn manieren om veilig(er) te sexten

Sexting kan heel leuk zijn, maar er zijn ook risico's aan verbonden. Vertel je tiener dat een foto, eens op het web, niet zo eenvoudig te verwijderen is. En eens doorgestuurd heb je geen controle meer over wat er verder met het beeld gebeurt. Druk je tiener daarom op het hart om rekening te houden met de volgende tips:

  • Verstuur enkel een foto als je dat zelf ook wilt. Laat je niet onder druk zetten om dit te doen.
  • Zorg dat je niet herkenbaar in beeld komt. Breng bijvoorbeeld je gezicht, achtergrond uit je kamer of tattoos niet in beeld. Zo kan niemand weten van wie de foto is.
  • Maak duidelijke afspraken met de ontvanger van je sext over wat er wel of niet mag gebeuren met de beelden. Meteen verwijderen? Bewaren in een apart mapje? Denk daarbij ook aan wat er moet gebeuren als een relatie op de klippen loopt.
  • Stuur nooit sexts door naar andere mensen. Het is niet alleen respectloos, het is ook strafbaar!

Geef je die tips liever niet zelf? Laat deze checklist dan eens achter in huis of verwijs je tiener door naar WATWAT.be

In sommige gevallen is sexting strafbaar

Seksueel getinte foto’s van minderjarigen op het web plaatsen is verboden, ook als jongeren dat zelf doen. Ook wie deze foto downloadt, is strafbaar. De wet maakt geen onderscheid tussen bewust strafbare feiten en jongeren die met toestemming beelden maken. De wetgeving is bedoeld om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksueel misbruik, maar kan hen dus zelf ook in de problemen brengen.