Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Het ABC van gametermen

Battle Pass, Kappa, Nood, Skin of Spawnen: ben jij mee met alle gametermen die je kind gebruikt? We leggen ze voor je uit!

Battle Pass

Naast extra in-game items kunnen makers en uitgevers van games ook geld verdienen met de verkoop van een optionele battle pass. Nadat spelers deze pass hebben aangekocht, kunnen ze unieke in-game voorwerpen vrijspelen door bepaalde opdrachten te voltooien. De meeste gratis te spelen titels gebruiken dit systeem.

Battle Royale

Een spelgenre waarbij honderd spelers het tegelijkertijd online tegen elkaar opnemen en waarbij de laatste overlevende speler de winnaar is. Het spelconcept is gebaseerd op de gelijknamige Japanse film en werd buitengewoon populair dankzij spellen als PlayerUnknown’s Battlegrounds en later Fortnite. Ook Apex Legends en Fall Guys zijn battle royale games.

Boosten

Wanneer een geoefende speler een minder ervaren collega op sleeptouw neemt door hem online te beschermen, in een gebied waar hij alleen nooit kan overleven, noemen we dat boosten. In een ander geval kan de sterke speler ook de account van de minder goede overnemen om in deze laatste zijn plaats snel vooruitgang te boeken.

Camper

Spelers die zich in online shooters de hele tijd op dezelfde goed verborgen plek schuilhouden, worden campers genoemd. Het kan erg frustrerend zijn om door dezelfde campers telkens uit het niets te worden neergeschoten. Om die reden wordt deze strategie door heel wat spelers als (erg) onsportief beschouwd.

DLC

DownLoadable Content zijn extra elementen die de ervaring van het basisspel uitbreiden. DLC kan heel wat verschillende vormen aannemen en kan zowel gratis als betalend zijn. Vechtgames kunnen bijvoorbeeld extra speelbare personages aanbieden, shooters nieuwe spelmodi en actie-avonturen volledig nieuwe levels en verhaalelementen.

Droprate

De procentuele kans dat een bepaald virtueel voorwerp tevoorschijn komt. Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt in verband met loot boxes, maar de oorsprong ligt bij games zoals Diablo. Daarin werd de zeldzaamheid van door verslagen vijanden, gedropte voorwerpen willekeurig bepaald, wat de zoektocht naar de sterkste wapens en uitrusting extra spannend maakte.

Fraggen

Het uitschakelen van een menselijke of computergestuurde tegenstander, vaak met behulp van een vuurwapen. De term is vooral gangbaar bij spelers van online shooters zoals Counter-Strike of Battlefield en slaat voornamelijk op het uitschakelen van vijanden met behulp van een vuurwapen of explosief.

GLHF/GG(EZ)

Good Luck Have Fun en Good Game zijn sportieve afkortingen die spelers gebruiken aan respectievelijk het begin en einde van een online wedstrijd. De afkortingen drukken appreciatie voor de tegenpartij uit. Met GGEZ (Good Game, Easy) wrijf je dan weer de nederlaag onsportief in het gezicht, door te benadrukken hoe makkelijk het was om van de tegenstander te winnen.

Griefer

Spelers die online bewust andere spelers lastigvallen of irriteren. Dit kan gaan van onvriendelijke schuttingtaal in de online chat, over het saboteren van de eigen teamleden tot het gebruiken van cheats waardoor andere spelers geen eerlijke kans hebben om te winnen.

Grinden / farmen

Telkens dezelfde repetitieve en vaak tijdrovende handeling uitvoeren (bijvoorbeeld het verslaan van steeds dezelfde vijanden) om sterker te worden en zo verder te kunnen in het spel. Farmen is een variant van grinden waarbij een speler steeds dezelfde opdracht uitvoert om zo steeds dezelfde beloning te vergaren.

HP

Health Points of Hit Points zijn de levenspunten van een speler. Wanneer HP tijdens een gevecht tot nul wordt gereduceerd, sterft een personage of wordt (bijvoorbeed in strategiespellen) een gebouw vernietigd. Je kan terug HP verkrijgen met bepaalde voorwerpen of door tijdelijk geen schade op te lopen. HP wordt vaak weergegeven als een gekleurde balk of een getalwaarde.

Kappa

Wie af en toe naar een stream kijkt op Twitch, herkent ongetwijfeld de Kappa meme. Het hoofd van Justin.tv (de voorganger van Twitch) medewerker Josh DeSeno is één van de meest gebruikte reactie-afbeeldingen in de chat en wordt vooral gebruikt om sarcasme uit te drukken.

K/D-ratio

De Kill/Death-ratio is de verhouding tussen het aantal tegenstanders dat je hebt verslagen en het aantal keer dat je er zelf het bijltje bij hebt neergelegd. Ervaren spelers hebben vaak een hogere K/D-ratio dan minder ervaren spelers.

Lag

De vertraging tussen het invoeren van een actie en het bijhorende resultaat ervan op het scherm. Lag is vaak het resultaat van haperingen of vertragingen op het datanetwerk. Spelers met lag hebben online een competitief nadeel tegenover spelers met een vlotte verbinding. Te grote vertragingen kunnen een videogame compleet onspeelbaar maken met alle frustraties vandien.

Loot

De verzamelnaam voor alle mogelijke beloningen die spelers krijgen tijdens het spelen van een spel zoals bijvoorbeeld wapen(s)(upgrades), bepantsering of goud. Je kan loot vinden door vijanden te verslaan, opdrachten te voltooien of schatkisten te vinden. Loot kan gratis of betalend zijn. Cosmetische voorwerpen, die je bijvoorbeeld ook in loot boxes terugvindt, kunnen eveneens als een vorm van loot worden beschouwd. 

MOBA

De Multiplayer Online Battle Arena is een spelgenre waarin twee teams samen moeten werken om hun basis te beschermen tegen de aanvalsgolven van de vijand. Spelers gaan aan de slag met helden die elk hun sterktes en zwaktes hebben. Teamwork en strategie zijn cruciaal, wat titels als League of Legends en DOTA 2 uitermate geschikt maakt voor eSports competities.

Noob

Spelers zonder veel ervaring in een bepaalde game worden newbies of noobs genoemd. Doorwinterde spelers pikken er nieuwelingen snel uit wanneer ze zien dat die bepaalde finesses van het spel nog niet in de vingers hebben. De term wordt soms ook gebruikt om zich laatdunkend uit te laten over het spelniveau van een (tegen)speler.

OP

Game designers houden rekening met een goede balans tussen alle spelelementen. Door het toevoegen van nieuwe features kan dat evenwicht worden verstoord. Wanneer een wapen of personage door iedereen wordt gebruikt omdat je winstkansen er flink de hoogte mee ingaan, wordt het als OverPowered beschouwd. De balans dient dan te worden hersteld in een volgende update van de game.

Pwned

Wanneer een (online) tegenstander je van het kastje naar de muur speelt, ben je pwned. Vergelijk het met een voetbalploeg die met forfaitcijfers gaat winnen op het veld van hun aartsrivaal. Het expres verkeerd spellen van het woord owned werd populair in het online rollenspel World of Warcraft.

Rage quit

Het online equivalent van het gooien met de controller (joypad) wanneer het tegenzit. Als een tegenstrever tijdens een online wedstrijd er gefrustreerd de brui aangeeft en plots offline gaat, noemen we dat een rage quit. Meestal gebeurt dit omdat de verliezer niet meer gelooft dat hij of zij de partij nog kan winnen.

Skin

Skins zijn aanpassingen aan het uiterlijk van je personage of uitrusting, zoals een outfit, hoofddeksel of kleurvariatie. Hoewel ze geen impact hebben op het spelverloop, worden ze wel als statussymbool gebruikt. Spelers met zeldzame skins, die pas na intensief grinden of het afronden van moeilijke missies te verkijgen zijn, tonen op die manier hoe goed hun spelerskwaliteiten wel zijn.

(Re)spawnen

Het voor de eerste keer in de spelwereld tevoorschijn komen van virtuele personages en voorwerpen, heet spawnen. Dit kan zowel over menselijke als computergestuurde spelers gaan. Wanneer een vijand of object wordt vernietigd en terug in de spelwereld wordt gebracht (bijvoorbeeld nadat je wordt uitgeschakeld in een online shooter), spreken we over respawnen.

Speedrun

Speedrunners willen niet enkel een spel uitspelen, ze proberen ook om dat zo snel mogelijk te doen. Met dit doel voor ogen keren ze de games helemaal binnenstebuiten en proberen ze fouten in de code uit te buiten om toch maar de kortste route naar de eindstreep te vinden. De moeite om eens op YouTube te bekijken!

V-Bucks

Heel wat games hebben een eigen in-game economie waar je met een virtuele munt allerlei extra’s (skins, dansjes, avatars…) kan aankopen. Je kan mondjesmaat voor die zaken sparen door het spel te spelen, maar je vult je virtuele portefeuille nog sneller aan met echte euro’s. De V-Bucks uit Fortnite is de meest bekende virtuele munt.

Whale

Een speler die grote bedragen echt geld uitgeeft aan in-game items, in plaats van die items te verwerven door het spel normaal te spelen. Dit type spelers zijn de voornaamste bron van inkomsten voor gratis te spelen games. Whales zijn nodig om spelers te compenseren die nooit geld aan een gratis game uitgeven. De nog zeldzamere white whales doen zo mogelijk nog meer geld op.