Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Relaties & seksualiteit

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind een positief lichaamsbeeld heeft?

Lichaamsbeeld is het beeld dat je over je lichaam hebt, hoe het eruitziet en hoe het werkt. Een positief lichaamsbeeld is belangrijk voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind. 

Hoe komt je lichaamsbeeld tot stand? 

Je lichaamsbeeld vormt zich door hoe je lichaam eruitziet: je geslacht, maten, leeftijd en huidskleur. Maar ook door hoe je je lichaam beleeft en hoe je er eigenlijk zou willen uitzien.

Kinderen vanaf anderhalf jaar oud, ontwikkelen al een lichaamsbeeld door aanrakingen. Die aanrakingen kunnen prettig zijn (strelen) of onaangenaam (omdat ze pijn doen of seksueel grensoverschrijdend zijn). Kinderen die te weinig of onaangenaam worden aangeraakt, ontwikkelen vaak een negatief lichaamsbeeld. 

Kinderen nemen ook veel van jou over in hun opvoeding. Door wat jij als ouder zegt over hun lichaam, maar ook door hoe jij als ouder met je eigen lichaam omgaat. Voel jij je onzeker over je lichaam en praat je vaak negatief over je gewicht bijvoorbeeld? Dan bestaat de kans dat je kind dat overneemt. 

Wat is de rol van de (sociale) media? 

Media hebben veel invloed op onze schoonheidsidealen. Zij bepalen wat mooi is en wat niet. En dat ideale lichaam is volgens de huidige westerse cultuur jong, groot, slank en blank. De laatste jaren buigen wetenschappers zich meer en meer over de invloed van de sociale media op ons lichaamsbeeld. 

 • De klassieke media (tv, muziekclips, magazines) verspreiden een stereotiep beeld over hoe lichamen er moeten uitzien. Ze verkondigen allemaal hetzelfde: dat we er jong, slank en gespierd moeten uitzien. Jongeren nemen deze beelden over en gaan op sociale media zichzelf en anderen vergelijken. 
 • Meisjes én jongens voelen zich door sociale media vaak minder tevreden over hun lichaam en denken er vaker over om schoonheidsingrepen te ondergaan. Daar tegenover staat dat ze er ook informatie en steun vinden. 
Waarom is een positief lichaamsbeeld belangrijk?

Mensen met een positief lichaamsbeeld zijn over het algemeen gelukkiger, voelen zich beter in (seksuele) relaties en zijn meer gemotiveerd om voor hun gezondheid te zorgen. 

Wanneer worden kinderen onzeker over hun lichaam? 
 • Kinderen kunnen al jong problemen hebben met hun lichaamsbeeld, door negatieve ervaringen of opmerkingen.
 • In de puberteit worden veel jongeren onzeker over hun veranderende lichaam en dus extra gevoelig voor de mening van anderen. Ze vergelijken hun eigen lichaam met de schoonheidsidealen die wij in de media zien voorbij komen. 
 • Dat je puber onzeker wordt over zijn lichaam hoort dus bij zijn ontwikkeling en bij alle lichamelijke veranderingen. Toch kun je als ouder steun en hulp bieden.
Wat kun je als ouder doen om je kind te steunen? 
 • Probeer je eigen lichaam te aanvaarden zoals het is. Praat in elk geval niet op een negatieve manier over je uiterlijk in het bijzijn van je kind. 
 • Maak geen negatieve opmerkingen over het uiterlijk van je kind. Reageer ook als broers of zussen, of vriendjes op bezoek dat doen. Maak geen negatieve opmerkingen over het lichaam van andere mensen. 
 • Steun je kinderen als ze zich onzeker voelen en bevestig dat ze er goed uitzien. Praat met je zoon of dochter over de puberteit en wat daarbij komt kijken. 
 • Praat op een positieve manier over je kinderen en focus vooral op wat ze kunnen en wat ze doen, niet op hoe ze er uit zien Moedig je kind aan om kritisch te zijn tegenover de gebruikelijke schoonheidsidealen in de media. Vraag bijvoorbeeld hoeveel mensen ze kennen die er zo uitzien als de vrouwen en mannen in magazines. Of leg uit dat die foto’s digitaal bewerkt zijn. 
 • Moedig je kinderen aan om veel te bewegen en doe dat zelf ook. Zo toon je dat een beetje plezier beleven en een goede conditie belangrijker zijn dan een perfect lichaam. 
 • Besteed op een positieve manier aandacht aan je uiterlijk en aan gezonde voeding, zonder er een gedoe rond te maken. Ga zelf geen crashdieet volgen en vraag nooit aan je kind om dat te doen. 
Mijn kind voelt zich erg onzeker over zijn lichaam. Wat kan ik doen?
 • Luister naar je kinderen. Neem hun gevoelens ernstig en praat over hun twijfels.
 • Zoek hulp als je denkt dat je kind ernstige problemen heeft met zijn lichaamsbeeld. Dat kan via de Opvoedingslijn of een Opvoedingswinkel in je buurt. Of praat erover met je huisarts.