Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Kan ik mijn kind controleren op Discord?

Gamer in huis? Dan verlopen gesprekken met vrienden waarschijnlijk even vaak via Discord als face-to-face. Deze app maakt het makkelijk om met andere gamers te praten tijdens het online gamen. Maar ook voor niet-gamers is de app intussen erg populair. Als ouder wil je misschien zicht hebben op wat je kind te zien krijgt en met wie het contact heeft. Daarvoor ontwikkelde Discord het Familiecentrum. Lees hier wat je ermee kan en wat niet.

Discord Familiecentrum: wat is dat?

Het Familiecentrum (Family Center) van Discord helpt je als ouder of voogd te begrijpen hoe je kind Discord gebruikt en met wie het daar praat. Je krijgt telkens info over het Discord gebruik van jouw kind tijdens de afgelopen 7 dagen. Door - tot op zekere hoogte - mee te kijken, kan je vlotter met je tiener praten over hun Discord gebruik en online veiligheid. Zo kan je samen afspraken maken waar jullie je in kunnen vinden.

Jij en je kind moeten allebei het toezicht via het Familiecentrum inschakelen. Je kan dus alleen controleren wat je kind op Discord doet als het daarvan op de hoogte is. Ook kunnen zowel je tiener als jijzelf het toezicht op elk moment weer uitschakelen. Wanneer één van jullie dit doet, krijgt de andere persoon daarover een e-mail. Zodra je kind 18 jaar wordt, eindigt het toezicht automatisch.

Ouderlijk toezicht, een goed idee?

Ouderlijk toezicht instellen op de apps van je kind, het lijkt een gouden oplossing. Toch is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat tieners die instellingen vaak weten te omzeilen. Een goed gesprek en duidelijke afspraken met je tiener blijven dus de beste basis om van te vertrekken, ouderlijk toezicht kan daarbij een handig hulpmiddel zijn om de gemaakte afspraken mee op te volgen. Meer over ouderlijk toezicht lees je hier.

5 vragen over ouderlijk toezicht op Discord

Kan ik de tijd die mijn kind doorbrengt op Discord beperken?

Neen, je kan via het Family Center van Discord niet bepalen hoe lang je kind op Discord kan. Ook kan je niet zien hoeveel tijd je kind doorbrengt op Discord. Zelf goede afspraken maken is dus de boodschap. Wil je de tijd die je kind kan doorbrengen op een toestel of app beperken? Dat kan wel via tools voor ouderlijk toezicht zoals Google Family Link of Schermtijd van Apple.

Kan ik zien wat mijn kind doet op Discord?

Op Discord heet een groep een 'community' op een server. Je moet lid zijn van zo'n groep of server om te praten met andere leden. Sommige groepen en servers zijn openbaar, soms heb je er een persoonlijke uitnodiging voor nodig. Je kind kan ook zelf een server aanmaken. Dan heeft het volledig in de hand wie daar kan meepraten. Meer weten over Discord? Lees er hier alles over!

Als ouder kan je via het Familiecentrum meekijken van welke servers je tiener lid is of op welke servers die actief is. Je ziet het aantal leden van die servers, net als hun namen en icoontjes. Zo krijg je een idee van wat je kind allemaal ziet op Discord en met wie het er praat.

Kan ik controleren met wie mijn kind contact heeft?

In het Familiecentrum kan je meevolgen wie je kind recent als vriend heeft toegevoegd. Ook zie je welke gebruikers je tiener in de afgelopen 7 dagen belden of berichten gestuurd hebben, zowel privé als in groepen. Je kan zowel hun weergavenaam, avatar als het moment van het laatste bericht of gesprek bekijken. De inhoud van de berichten die je kind krijgt of stuurt, krijg je niet te zien.

Belangrijk: als ouder kan je niets veranderen aan de vrienden- of serveerlijst van je kind en kan je niet bepalen wie je kind een vriendschapsverzoek of bericht kan sturen. Je stelt de privacy-instellingen van het account van je kind dus best goed samen in. Geen idee hoe daar aan te beginnen? Ons stappenplan kan je helpen.

Kan ik gevoelige inhoud op Discord beperken?

Als ouder kan je niet zelf inhoudsfilters instellen. Samen met je kind kan je op het account van je kind wel instellen om expliciete content te filteren in de privacy-instellingen. Eigenaars van servers kunnen zelf ook aangeven dat de content op hun server niet geschikt is voor minderjarigen, de content wordt dan wazig gemaakt voor minderjarigen.

Kan ik accounts rapporteren waarover ik me zorgen maak?

Je kan als ouder via het Familiecentrum niets veranderen aan de vriendenlijst van je kind, wel kan je net zoals elke andere Discord gebruiker ongepaste berichten, accounts of servers rapporteren. 

Hoe activeer ik ouderlijk toezicht op Discord?

Om toegang te krijgen tot het Familiecentrum van Discord en mee te volgen wat je kind er doet, heb je de Discord app nodig op je smartphone. Daar verbind je jouw account met die van je tiener en omgekeerd. Op de website van Discord lees je precies hoe je die koppeling maakt.

Meer weten over Discord?

Benieuwd wat Discord juist is, welke functies er allemaal zijn en waar je best voor kan opletten als ouder? Ontdek er hier alles over! https://www.medianest.be/wat-discord