Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Discord is een gratis website en app om tekst, video en audio te delen. Vooral gamers maken er graag gebruik van, om makkelijk te kunnen communiceren met andere gamers tijdens een spel. Hoewel je via Discord ook kan chatten, wordt de tool vooral benut om met elkaar te praten via een headset. Een beetje zoals Skype, dus!

Hoe werkt Discord?

Om Discord te gebruiken heb je een account nodig. Dat kan vanaf 13 jaar. Zodra je een account hebt, kan je zelf een server aanmaken, je aansluiten bij andermans server of een groepsgesprek starten. Een server is een soort ‘community’ van gelijkgezinden (bijvoorbeeld allemaal fans van League of Legends), waarin je met andere leden kan (voice) chatten. Vaak moet je eerst een persoonlijke uitnodiging ontvangen via Discord, vooraleer je een server kan joinen.

Wil je gewoon met je vaste vriendengroepje (voice) chatten? Dan hoef je niet per se een server te creëren, maar kan je gewoon je eigen groepsgesprek aanmaken. Er kunnen maximum 10 personen deelnemen aan een groepsgesprek.

5 dingen die je moet weten over Discord

1. Discord telt meer dan 250 miljoen gebruikers.

Waarvan er 56 miljoen maandelijks actief zijn.

2. Het is het meest gebruikte communicatieplatform bij gamers.

Dat is vooral te danken aan de vele functionaliteiten en het feit dat je met meerdere mensen tegelijk kan communiceren.

3. Discord maakt gamen (nog) socialer.

Zie het als samen in de zetel een potje gamen, maar dan vanop afstand.

4. Naast de privéservers en groepsgesprekken zijn er ook heel wat openbare servers.

Bekende YouTubers of gamers hebben vaak een eigen server, waar ze praten met hun fans.

5. Discord lokt ook fans van Ariana Grande.

Ja, echt. Al zijn ze in de minderheid, ook niet-gamers vinden hun weg naar Discord. Sinds de lockdown wordt het platform ook veel gebruikt om samen online te studeren.

In het weekend komen mijn vrienden naar hier om te gamen, maar ‘s avonds in de week gebruiken we Discord.
Jordy, 13 jaar

Is Discord veilig?

Via Discord kan je zowel met wildvreemden praten als met je eigen vrienden. In je gebruikersinstellingen (‘Privacy en veiligheid’) kan je zelf instellen wie je een vriendschapsverzoek of bericht kan sturen. Maak je een server aan, dan kan je ook bepalen dat enkel je vrienden mogen joinen.

Discords beleid rond ouderlijk toezicht staat nog in z’n kinderschoenen. Vooral in grotere servers circuleert er veel inhoud, en dat is niet altijd makkelijk te controleren. Wel kan je instellen dat grof taalgebruik of gewelddadige beelden automatisch gefilterd worden. Goed om te weten: servers die de afkorting NSFW (‘Not Safe For Work’) vermelden, zijn enkel geschikt voor volwassenen.

Hoe zit dat met reclame en extra kosten?

Groot pluspunt: Discord is een van de weinige tools die gratis zijn én geen reclame bevatten. Geen vervelende advertenties tijdens je gesprekken dus. Wel is er een betalende versie, Discord Nitro, waarbij je video’s van hogere kwaliteit kan bekijken en grotere bestanden kan doorsturen.