Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Maakt al dat gamen mijn kind asociaal?

Je kind kruipt achter een computer, smartphone of spelconsole en gamet enkele uren lang aan één stuk door. Als ouder kan dat soms eenzaam en asociaal overkomen. Want moet je kind niet afspreken met vrienden in plaats van te zitten gamen? 

Zelf maakte je vroeger vooral vrienden op school, in de sportclub of in het jeugdhuis. Maar vandaag worden er ook online heel wat vriendschappen gesmeed. Ook gamend kan je dus vrienden maken, vaak zelfs van over de hele wereld. En die vriendschappen kunnen alle kanten op gaan: soms zijn ze vluchtig, soms net heel intens.

In de online wereld is onze relatie met mensen vaak vluchtiger. Twee gamers die vandaag samen League of Legends spelen, verliezen elkaar misschien uit het oog als één van hen een nieuw spel koopt. Toch kan ook online vriendschap intens zijn. Gamers brengen heel wat uren samen door. Dagelijks beleven ze samen fantastische avonturen. Net als in sportclubs zijn gamers op elkaar aangewezen. Iedereen heeft een eigen rol in het team. Daardoor leren gamers op elkaar vertrouwen.

Via games leerde ik een vaste groep vrienden kennen. Online werden we zo close dat ik zelfs al op het huwelijksfeest van één van hen ben geweest.
Brent, 24 jaar

Vrienden via games, enkel iets online?

Gamen is niet per se asociaal, jongeren kunnen er heel wat vrienden leren kennen. Maar niet enkel online vriendschappen kunnen ontstaan of versterkt worden door gamen. Ook bestaande vriendengroepen kunnen hun band versterken via games.

Bijna alle vriendengroepen praten over games.

Ook als er vooral meisjes in de groep zitten, wordt er over games gepraat. Games zijn dus belangrijk in het alledaagse leven van kinderen en jongeren.

Samen gamen is populair.

In bijna 70% van de vriendengroepen wordt samen gegamed, al doet niet iedereen mee. Wil je zoon of dochter dus een potje online gamen met vrienden? Dan kan dit voor hen hetzelfde zijn als na school nog praten op het schoolplein.

Luka (15) vroeg de laatste tijd regelmatig of ze Minecraft mocht spelen na school. Ik vond dat ze beter met vrienden kon afspreken, tot ik ontdekte dat ze online met haar vrienden van de klas aan het babbelen was.
Cindy, mama van Luka

Help, mijn kind wil afspreken met iemand die het leerde kennen in een game!

Je kind leert heel wat mensen kennen online, soms vluchtig, soms intens. Maar wat als je kind op een bepaald moment wil afspreken met een online vriend? Het is aan jou om te bepalen of je dat ziet zitten, want ja, het zou zomaar kunnen dat die 13-jarige gamebuddy plots een volwassene met minder goede bedoelingen blijkt te zijn. Weet in ieder geval dat zo’n ontmoeting zeker veilig kan gebeuren. Zorg wel dat je kind afspreekt op een openbare plek, zoals een station of café. Ook kan je aan een oudere zus of broer vragen om mee te gaan, of je kan je kind zelf vergezellen.

Ik liet de "online vriend" van mijn zoon eerst even tot bij ons thuis komen (in gezelschap van zijn grootmoeder) om met hem te praten. Het was een toffe jongen, dus erna zijn ze samen naar een pretpark gegaan!
David, papa van Thor (13)