Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Privacy

Mag ik de smartphone of tablet van mijn kind nakijken?

Je kind kreeg voor het eerst een smartphone. Nu kan het naar hartenlust bellen, berichten sturen, chatten, surfen, swipen en meer. Maar als ouder wil je toch wel wat controle houden over wat je kind met dat toestel aanvangt. Mag dit dan? En hoe doe je dat?

Toestemming tegenover ouderlijk gezag

De Privacywet stelt dat je de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel mag raadplegen als je daarvoor de toestemming hebt gekregen. Ook al gaat het om een de gsm van je kind. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen. Je bent tenslotte hun wettelijke vertegenwoordiger tot ze meerderjarig zijn.

Voldoende onderscheidingsvermogen

Hoe ouder kinderen zijn, hoe meer hun mening juridisch telt. Oudere kinderen mogen daarom vaak al meebeslissen over dingen die hen aanbelangen. Daarvoor wordt gekeken of ze een onderscheid kunnen maken tussen goed of fout. De leeftijd waarop kinderen dit onderscheid voldoende kunnen maken, is afhankelijk van de situatie maar vaak ligt die tussen 12 en 14 jaar.

Zijn je kinderen jonger?

Dan ben je als ouder zonder twijfel de vertegenwoordiger en neem je uiteraard beslissingen in hun plaats. Hun smartphone of tablet mag je dan ook nakijken.

Let op! Als je je prille tiener een smartphone of tablet hebt gegeven, kan dat betekenen dat je vindt dat je tiener voldoende onderscheidingsvermogen heeft om het toestel slim te gebruiken. In dat geval moet je toestemming krijgen van je tiener om het toestel na te kijken. Zo zorg je voor wederzijds vertrouwen en toon je respect voor de privacy van je kind.

Heb je belang?

In bepaalde gevallen kan het belang van je tiener toch belangrijker zijn dan de bescherming van zijn of haar privacy. Dan kan het nodig zijn om hun smartphone of tablet toch na te kijken.

Het gaat dan vooral om dringende gevallen, wanneer er een onmiddellijk gevaar is voor de fysieke of psychologische veiligheid van je kinderen. De voorwaarde is wel dat er geen andere middelen zijn om dat gevaar te voorkomen. Maar deze situaties zijn eerder uitzonderlijk, niet de regel …