Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Privacy

Moet ik toestemming geven om foto's van mijn kind te gebruiken?

Foto’s van je kinderen duiken tegenwoordig overal online op. Ook de sportclub, jeugdbeweging … zetten maar al te graag foto’s van je kind op het internet. Dat kan leuk zijn, maar niet altijd. Bovendien mag dit niet zomaar.

Wat mag, wat mag niet?

Wil je iemand fotograferen of filmen dan moet je die persoon om toestemming vragen. Wil je nadien deze foto's ook nog verspreiden dan moet je daarvoor opnieuw toestemming vragen.

Kortom, als de sportclub of de jeugdbeweging foto’s wil maken van je kind of verspreiden dan moeten ze eerst jouw toestemming vragen.

Hoe toestemming vragen?

Als ouder kan je op verschillende manieren toestemming geven aan de sportclub of jeugdbeweging om foto's van je kind te gebruiken:

Wil de sportclub een fotoverslag maken van het jaarlijks turnevent? Er is geen toestemming nodig voor niet-gerichte foto’s. 

En wat met sfeerfoto's?

Op een sfeerfoto zijn vaak mensen uit het publiek te zien. Op grote evenementen lopen vaak fotografen rond. Daarom gaat de wet ervan uit dat bezoekers of deelnemers stilzwijgend toestemmen met het maken en verspreiden van foto’s, bijvoorbeeld in een krant of op het internet. Deze foto's achteraf gebruiken om publiciteit te maken voor de sportclub of de jeugdvereniging valt niet binnen de verwachtingen. Dit is dan ook niet toegestaan.

 

Schriftelijk toestemming vragen

Een club of jeugdbeweging kan best de schriftelijke toestemming vragen van de ouders van een kind. Bijvoorbeeld met een formulier dat je ondertekent wanneer je je kind inschrijft. Met dit formulier geef je toestemming voor het nemen van gerichte of niet-gerichte foto's. Dit formulier vermeldt best ook de rechten die je hebt volgens de Privacywet.

Tips

Wie foto's neemt en deelt, houdt best rekening met deze tips:

  • Scherm pagina's met foto’s af voor zoekmachines. Zo kunnen de foto's niet gevonden worden want via Google kan je een foto ingeven als ‘zoekopdracht'. Google zoekt dan andere foto’s waarop dezelfde persoon staat afgebeeld.

  • Scherm een website met foto’s af met een wachtwoord. 

  • Zorg ervoor dat een foto niet zomaar gekopieerd of bewaard kan worden, bijvoorbeeld door een watermerk.

Kan mijn kind toestemmen?

Een minderjarig kind dat nog niet in staat is zelfstandig beslissingen te nemen (tussen 0 en ongeveer 14 jaar) kan geen toelating geven. In dat geval bepaal jij als ouder volledig wat toegelaten is en wat niet. Heeft je minderjarig kind al voldoende inzicht en is het verantwoordelijk? Dan geven jullie best samen toestemming.