Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Privacy

Mag ik foto's van mijn kind online plaatsen?

Trotse ouders delen graag leuke foto’s van hun kinderen online. Er werd zelfs een nieuw woord voor uitgevonden: sharenting (share + parenting).

Of dit kan of niet hangt van jouw inschatting als ouder af. Je gebruikt best deze vuistregel: is mijn kind akkoord?

Weet wat je deelt!

Er zijn heel wat redenen waarom ouders foto’s van hun kind delen via sociale netwerksites. Toch denk je best twee keer na want het kan ook minder leuke gevolgen hebben. Als je je privacyinstellingen niet goed hebt ingesteld, kunnen onbekenden de foto’s zien en verder delen. Maar ook je kind vind het misschien niet prettig om bepaalde, gênante foto’s of filmpjes van hen online te zien wanneer ze ouder worden.  

Wil je foto’s delen in met een beperkte groep mensen? Kijk dan goed na of je je profiel voldoende hebt afgeschermd. Deel foto’s enkel via niet-openbare groepen. Wees je er van bewust dat je nooit helemaal zeker bent dat de beelden zich niet verder zullen verspreiden. Je hebt dit niet volledig zelf in de hand. Dus je denkt toch beter twee keer na over wat je deelt.

Online identiteit

Kinderen ontwikkelen hun eigen identiteit. Een online identiteit hoort daar ook bij. Wat wij als ouder schattig en leuk vinden, vindt je kind later als tiener misschien gênant. Of klasgenootjes zouden je kind kunnen pesten met een foto die in hun ogen niet grappig maar belachelijk is. Als ouder zorg je er best voor dat je je kind geen extra moeilijkheden bezorgt in die zoektocht naar een eigen 'ik'. Zeker tieners zijn erg gevoelig als het gaat over hun (online) imago.

Geef het goede voorbeeld

Je wilt je kind leren om zich slim op het internet te begeven. Als ouder doe je dat maar beter ook. Geef het goede voorbeeld en respecteer het recht op privacy van je kind. Deel niet zomaar alles. Is je kind oud genoeg om een gesprek aan te gaan? Vraag dan toestemming aan je kind of tiener om de beelden te verspreiden. Dat zal je kind fijn vinden.

Tips voor ‘sharents’

Wil je toch graag foto’s van je kind delen? Enkele tips om bewust én privacyvriendelijk foto’s te delen:

  1. Kijk de privacyinstellingen na: deel foto’s en filmpjes van je kinderen enkel in beperkte en vertrouwde kringen. Gebruik bij voorkeur besloten fora, die enkel met wachtwoord toegankelijk zijn.

  2. Stel jezelf de vraag: zou je echt foto’s van jezelf in bad of op het potje op het internet willen terugvinden? Deel niets van je kind wat je nooit zou delen van jezelf.

  3. Wees voorzichtig met suggestieve beelden, naaktfoto’s of beeldmateriaal die de locatie van je kind onthullen.

  4. Praat hierover met je kind. Vraag toestemming voor wat je deelt. Respecteer steeds de keuze van je kind.

  5. Praat met je kind wanneer het ouder is en je vroeger foto’s online plaatste. Is je kind nog steeds akkoord?