Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Privacy

Moet ik aan mijn kind uitleggen wat 'recht op afbeelding' is?

Staat jou kind stil bij het maken en verspreiden van foto’s en filmpjes waar anderen op staan? Of deelt jouw kind zomaar alles van iedereen op Facebook of Snapchat? Zonder toestemming te vragen? In elk geval doe je er goed aan je kind te wijzen op het 'recht op afbeelding'.

Principe: ik beslis!

Het principe is eenvoudig: iedereen beslist of een foto van zichzelf gemaakt en/of verspreid mag worden. Wil je kind niet op de foto? Dan moet je kind dat zeggen. Hetzelfde geldt voor het maken en verspreiden van filmpjes. Omgekeerd mag jouw kind niet zomaar iemand filmen of fotograferen, of die foto’s verspreiden zonder toestemming. Simpel toch?

Vergeet niet

De toestemming krijgen om van iemand foto of video te maken, betekent niet dat er ook toestemming is om deze beelden te publiceren of te verspreiden. Het ene staat los van het andere. Je moet dus twee keer toestemming vragen.

Wat met minderjarige kinderen?

Is je kind minderjarig? Dan kan het zelf toestemming geven als het voldoende onderscheidingsvermogen heeft. Op welke leeftijd dat het geval is, verschilt van kind tot kind. Dit kan je als ouder vaak zelf het best aanvoelen, maar dikwijls is dat op 12-14 jaar.