Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Fun met media

Speel samen Among Us in 't echt!

Ben je nog op zoek naar een leuke gezinsactiviteit voor tijdens de vakantie? Wil je je populair maken bij je kinderen met een cool spel? Of ben je zelf nog niet zo goed mee met al dat gamen en hou je het liever bij een spel in het echt? Wat je motief ook is: scoren doe je sowieso met deze offline versie van het razend populaire spel Among Us

Wat is Among Us?

In Among Us strijden de bemanningsleden van een ruimteschip tegen één of meerdere bedriegers. De bemanningsleden winnen als alle taken voltooid zijn OF als ze de bedrieger(s) kunnen vinden en uitstoten. De bedriegers winnen als er evenveel bemanningsleden overblijven als bedriegers. Voor meer info over Among Us kan je terecht in dit artikel.

Wat heb je nodig?

 • Enveloppes
 • De afgeprinte rolkaarten (zie bijlage onderaan)
 • Een timer (kookwekker, timer op smartphone, ...)
 • Potloden

Voorbereiding

Neem de afgedrukte rolkaarten erbij en zet jullie allemaal aan tafel. Begin te brainstormen over welke taken jullie willen doen, en welke sabotages jullie in het spel willen steken! Schrijf ze op de rolkaarten. 

Probeer om minimum 4 taken per kaart op te schrijven, het mogen er ook gerust meer zijn! Heb je geen inspiratie voor taken? Dan vind je hieronder alvast enkele suggesties!

Zijn jullie klaar? Steek de rolkaarten dan in blanco enveloppes en schud ze goed door elkaar.

Mogelijke taken voor bemanningsleden
 • Schoenen sorteren van klein naar groot

 • Huisdier eten geven

 • Op elk toilet een extra rol toiletpapier klaarzetten

 • Alle bedden opmaken

 • Sorteer de koelkast

 • Vuilbak leegmaken/buitenzetten

 • Tafel dekken

 • Alle schermtoestellen herladen

 • Tekening maken van het gezin

 • Vuile vaat in de vaatwas doen

 • Hang alle jassen mooi aan de kapstok

 • Sorteer al het bestek in de bestekschuif

 • Leg een eenvoudige puzzel

 • Speelgoed sorteren

Mogelijke taken voor bedriegers
 • Neem de vuile afwas uit de vaatwas!

 • Doe één deur op slot. 

 • Leg een stuk groente/snoep in de fruitschaal

 • Verstop de afstandbediening

 • Maak opgemaakte bedden terug rommelig!

 • Laat minstens één jas van de kapstok op de grond vallen

 • Trek de stekker uit van toestellen

 • Haal het bestek door elkaar in de bestekschuif

 • Zet schoenparen omgekeerd! (ipv linkerschoen op linkse plaats, zet ze op de rechtse plaats!)

Let op!

Het is belangrijk dat jullie overeen komen over welke taken en sabotages jullie oké vinden om te doen. Misschien vind je het als ouder helemaal niet fijn als de bedriegers de vuile was in het rond mogen strooien, of vind je kind het niet fijn dat de taken van de bemanningsleden allemaal huishoudelijke taken zijn. Spreek hier goed over af van in het begin, zo vermijden jullie conflict. 

Hoe werkt het?

Elke speler krijgt een envelop met instructies voor het spel begint. Ze mogen deze envelop aan niemand anders laten zien. Afhankelijk van de rol die je krijgt, krijg je een andere envelop:

Bemanningslid

Je krijgt in je enveloppe een lijstje van taken die je moet doen. Het is de bedoeling dat je rond het huis gaat en de taken doet, terwijl je ook nog eens op je hoede bent van wie de bedrieger zou kunnen zijn.

Ben je vermoord? Leg je dan neer op de grond in de meest ‘dode’ pose die je kunt bedenken! Je mag dan spijtig genoeg niet meer iets zeggen tegen je andere bemanningsleden, maar je moet wel nog je taken doen! Eens je lijk is gevonden mag je een hoedje of een bepaald kledingstuk aandoen dat aanduidt dat jij een spook bent! 

Heb je een lijk gevonden? Roep ‘LIJK GEVONDEN’ en alarmeer je mede bemanningsleden voor een meeting om te beslissen wie het gedaan zou hebben! Eens een meeting bijeengeroepen is, discussieer je met de anderen over wie het gedaan zou hebben. Na ongeveer een 1 minuut 30 seconden volgt een stemronde.

Let op! Je kan ook er voor kiezen om niet te stemmen als je niet 100% zeker bent. Schrijf je stem op een papiertje en laat het tonen aan de groep eens iedereen gestemd heeft. 

Bedrieger

Je krijgt in een enveloppe een lijstje van mogelijke sabotages die je kan verrichten! Deze ‘taken’ zijn heel duidelijk in hun gevolgen. Zo kan je beletten dat alle taken voltooid zijn, omdat de bemanningsleden eerst jouw sabotages moeten opruimen! Maar het kan ook heel duidelijk zijn dat jij de boel saboteert, dus let op dat je niet ontmaskerd wordt…

Als bedrieger kan je niet alleen saboteren. Het sterkste wapen dat je hebt is vermoorden. Om dit te doen, tik je iemand duidelijk op de schouders - die zal onmiddellijk moeten doodvallen!

Let op! Nadat je een moord hebt gepleegd, kan je niet zomaar de volgende moord doen. Je moet eerst 'het bloed' van je handen wassen in de badkamer, keuken, … (zorg dat niemand je erop betrapt!) Nadat je handen proper zijn, kan je een volgende moord plegen!

Eens iedereen weet welke rol hij of zij heeft in het spel, kunnen jullie beginnen. Het spel verloopt in verschillende stappen:

 1. Iedereen verspreidt zich over het huis om hun taken uit te voeren. Voor de ideale spelervaring is iedereen stil zodat de spanning en mysterie van het spel kan behouden worden! 

 2. Als er een lijk is gevonden, moet iedereen samenkomen op de meetingplaats. Dit is een plaats in huis die jullie op voorhand hebben afgesproken. Er wordt voor 1 minuut en 30 seconden gediscussieerd over wie de mogelijke dader kan zijn. 
 3. Je hebt 30 seconden om op jouw verdachte te stemmen. Je kan er ook voor kiezen om niet te stemmen. Als de tijd op is, laat iedereen zien voor wie hij/zij gestemd heeft. Als één speler de meeste stemmen tegen krijgt, wordt die van het ruimteschip gestuurd! De speler onthult dan ook of hij/zij een bemanningslid of bedrieger was. Indien er geen meerderheid is behaald tijdens de stemronde, wordt niemand uitgestoten.
 4. Het spel start terug op STAP 1, tenzij alle bedriegers dood zijn (BEMANNINGSLEDEN WINNEN) of er evenveel bedriegers als bemanningsleden overblijven (BEDRIEGERS WINNEN).

Als jullie klaar zijn voor iets extra

Hebben jullie het spel onder de knie en willen jullie een extra dimensie toevoegen? Dan kan je de mogelijkheid toevoegen om een 'Emergency Meeting' uit te roepen. Op die manier kan je de groep bij elkaar roepen voor een discussie als je nog geen lijk gevonden hebt, maar wel al een vermoeden hebt van wie er bedrieger kan zijn. Emergency Meetings zijn beperkt, zorg bijvoorbeeld dat elke speler 1 voorwerp (zandloper, slijper, ...) heeft om een Emergency Meeting uit te roepen.