Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Waar kan ik terecht met vragen over gamen?

Vraag je je af hoe je ouderlijk toezicht kan instellen op de gameconsole van je kind? Ben je bezorgd dat je kind teveel gamet? Word je kind boos wanneer je het vraagt om te stoppen met gamen? Heeft je kind per ongeluk geld uitgegeven aan een online spel? Welke vraag je ook hebt, er staan verschillende organisaties voor je klaar om je te helpen. Wij lijsten ze voor je op.

Waar kan mijn kind terecht?

Is je kind bezorgd over een klasgenoot die te veel gamet? Of heeft je kind zelf het gevoel dat het te veel aan het gamen is? Hieronder vind je enkele organisaties waar jouw kind terecht kan met vragen.

De Druglijn

Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je kind terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is. De gamer krijgt meteen een kort advies op maat. Er is een versie voor meerderjarigen en één voor minderjarigen. Daarnaast bevat de site verschillende antwoorden op enkele meest gestelde vragen.

Centra Geestelijke Gezondheidszorg

Je kan bij verschillende Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg op gesprek gaan bij overmatig gamen. Een begeleider ondersteunt je om het evenwicht te herstellen tussen je game-activiteiten en de andere activiteiten in je dagelijkse leven. Je krijgt inzicht in je gamegedrag, gaat eventuele onderliggende problemen aanpakken en traint vaardigheden die nodig zijn om verantwoord met games te kunnen omgaan. Ook partners en ouders van iemand die te veel speelt, kunnen bij deze centra terecht. Ze bieden hulp bij uiteenlopende psychische problemen.

WATWAT

Is je kind tussen 11 en 24 jaar? Dan kan het altijd terecht bij WAT WAT. WAT WAT helpt veelgestelde vragen van jongeren te beantwoorden. Dat doen ze met antwoorden en echte, herkenbare en inspirerende verhalen en filmpjes van andere jongeren. Ook gamen is één van de thema’s die op WAT WAT aan bod komen.

Awel

Awel is een hulplijn voor kinderen en jongeren. Je kind kan er bellen, chatten of mailen met vrijwilligers, die zullen luisteren naar je kind en steun zullen bieden. Op hun website kan je kind ook veel ervaringen van andere kinderen en jongeren lezen.

CLB en CLB Chat

Je kind kan contact opnemen met een leerlingenbegeleider van het CLB. Dat kan via een afspraak met het CLB waar de school van je kind mee samenwerkt, of anoniem via de CLBchat.

JAC

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Je kind kan bij het JAC terecht met elke vraag of probleem. Bij de meeste JAC’s kan je kind gewoon binnenstappen en zijn/haar verhaal vertellen. Je kind kan ook bellen, mailen of chatten met het JAC.

Tejo

Tejo zijn verschillende therapeutische centra in Vlaanderen waar jongeren tussen 10 en 20 jaar gratis en anoniem terecht kunnen voor hulp. Ziet je kind het even niet meer zitten, dan kan het aankloppen bij een Tejo in de buurt.

OverKop

Dit zijn 5 huizen in Mechelen, Oostende, Gent, Tienen en Genk waar je kind terechtkan voor een luisterend oor en therapeutische hulp.

Vind-een-psycholoog.be

Op vind-een-psycholoog kan je kind makkelijk en snel een psycholoog in zijn/haar buurt vinden.

Waar kan ik zelf terecht?

Zit je zelf met vragen en vind je hier op MediaNest het antwoord niet? Ook jij kan op verschillende plaatsen terecht!

Als het echt uit de hand loopt

Heb je verschillende alarmsignalen herkend en denk je dat je kind problematisch gamegedrag vertoont? Deze organisaties kunnen je op weg helpen!

De Druglijn

Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is. De gamer krijgt meteen een kort advies op maat. Er is een versie voor meerderjarigen en één voor minderjarigen. Daarnaast bevat de site verschillende antwoorden op enkele meest gestelde vragen.

Centra Geestelijke Gezondheidszorg

Je kan bij verschillende hulpverleningsdiensten, voornamelijk de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg op gesprek gaan bij overmatig gamen. Een begeleider ondersteunt je om het evenwicht te herstellen tussen je game-activiteiten en de andere activiteiten in je dagelijkse leven. Je krijgt inzicht in je gamegedrag, gaat eventuele onderliggende problemen aanpakken en traint vaardigheden die nodig zijn om verantwoord met games te kunnen omgaan. Ook partners en ouders van iemand die te veel speelt, kunnen bij deze centra terecht. Ze bieden hulp bij uiteenlopende psychische problemen.

Enkele voorbeelden:

  • CAD Limburg (= Zorggroep Zin)

    • Bij CAD Limburg kan je (als volwassene) terecht voor vrijblijvende adviesgesprekken, individuele hulp, hulp in groep of hulp wanneer je bezorgd bent om een vriend of familielid.

  • Ligant

    • Biedt een vroeginterventie-traject voor jongeren tussen 12 en 23 die op een risicovolle manier omgaan met gamen. Aan de hand van een kortdurend traject wordt de jongere, samen met ouders, gemotiveerd om anders om te gaan met gamen.

Kleine vragen (technisch, opvoedingsgericht, ...)

Speelhetslim

Op speelhetslim.be kan je terecht voor een antwoord op heel wat vragen rond gamengaming. Je vindt er onder andere informatie over het instellen van ouderlijke controle, uitleg over de populairste games van het moment en getuigenissen van hoe bekende Vlamingen omgaan met videogamesgaming in hun gezin.

CLB en CLB chat

Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB. Dat kan anoniem via CLBchat en/of via een afspraak met het CLB waar de school van jouw kind mee samenwerkt.

Tele-Onthaal / 106

Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht terecht. Je kan anoniem bellen of chatten over je kleine of grote zorgen. Ook als je in de knoop zit met het gamegedrag van je kind.