Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Fun met media

3 tips om schermen mee naar buiten te nemen

Schijnt de zon? Dan wil je kind vast meteen naar buiten! Of toch niet? Binnen naar een scherm kijken is soms verleidelijker dan buiten voetballen of tikkertje spelen. Maar het hoeft niet het ene of het andere te zijn. Met deze apps kan je schermtijd en buitenspeeltijd perfect combineren!

Goed om te weten

Niet elke ‘gratis’ app is helemaal gratis. Vaak is er een gratis basisversie met slechts beperkte mogelijkheden. Soms kan je ook in-app aankopen doen, zoals extra functies of content.

1. Sterren en vliegtuigen spotten

Wat flitst daar in de lucht? Zoek het samen uit met je kind: download een app als Sky Tonight (voor Android & iOS) of Flightradar24 (voor Android & iOS) en volg op de voet wat er allemaal gebeurt boven jullie hoofden. Kan perfect in je tuin, op je terras of in een park vlakbij!

Beide apps vragen je om te betalen voor een premium abonnement. Je kan deze melding wegklikken en gewoon de gratis versie gebruiken.

2. Spelend leren in de natuur

Bijleren over fauna en flora? Dat kan niet enkel op de schoolbanken. Duik samen de natuur in en neem je smartphone mee: met de app ObsIdentify (gratis voor Android & iOS) ontdek je welke bijzondere planten en dieren er allemaal in jullie buurt te vinden zijn.

Houdt je kind meer van vogels? Merlin Bird ID (gratis voor Android & iOS) is een gelijkaardige app, maar dan om vogelgeluiden te herkennen.

3. Met z’n allen op stap

Trek eropuit met de hele familie én een scherm op zak. Ga bijvoorbeeld op schattenjacht met Geocaching (gratis voor Android & iOS) of Actionbound (gratis proefversie voor Android & iOS). Voeg er een laagje AR aan toe met de app ARrrrrgh (gratis voor iOS) en ga als echte piraten op zoek naar goud in jullie eigen tuin. Liever jagen op Pokémon? Installeer dan Pokémon GO (gratis voor Android & iOS)!

Maar ook met minder ‘speelse’ apps kan je leuke dingen doen. Stippel eens een wandel- of fietsroute uit met Google Maps (gratis voor Android & iOS), Strava (gratis voor Android & iOS) of de Wandelknooppunt-app (gratis voor Android & iOS). Of gebruik de stappenteller op je smartphone en haal om ter eerst 10.000 stappen!

Toch slecht weer?

Ook bij regen kunnen jullie je amuseren met een scherm. Wat dacht je van samen gamen, een grappige film kijken of een mini-karaokefeestje met YouTube of Spotify? Voorzie tegelijk ook genoeg alternatieven, zodat je kind niet de hele dag aan een scherm plakt. Hang bijvoorbeeld een anti-verveellijst op de koelkast of het prikbord. Laat je kind de lijst zelf knutselen: da’s alvast één bezigheid zonder scherm!