Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Fun met media

Fun met foto’s: zo boost je de creativiteit van je kind

Heb jij een kleine (of al iets grotere) fotograaf in huis? Ga dan eens een stapje verder dan simpelweg foto’s nemen en maak het extra leuk met deze originele activiteiten. Alles wat je nodig hebt is de camera van je smartphone en een beetje creativiteit!

Foto's bewerken voor beginners

In de foto-app van je smartphone kan je foto’s op heel wat manieren bewerken. Je kan er kiezen uit verschillende filters of specifieke instellingen aanpassen. Foto’s donkerder of lichter maken, het contrast verhogen, de kleuren wijzigen in iets warmere of juist koelere tinten, … Laat je kind schuiven met de schuifbalkjes en het effect zelf ontdekken. Of maak samen een filter voor Snapchat of Instagram!

Is je kind klaar voor meer? Download dan een professionele app als Snapseed, met nog meer mogelijkheden (gratis voor Android & iOS).

Goed om te weten

Niet elke ‘gratis’ app is helemaal gratis. Vaak is er een gratis basisversie met slechts beperkte mogelijkheden. Soms kan je ook in-app aankopen doen, zoals extra functies of content.

Maak een stopmotionfilmpje

Als je snel verschillende foto’s neemt en aan elkaar plakt, kan je zelf een stopmotionfilmpje maken. Hiervoor kan je kind wel wat hulp van jou gebruiken. Bedenk samen een tof concept voor jullie filmpje: bouw bijvoorbeeld een hele wereld in Lego en neem foto’s van elke stap. Jullie zijn er vast een hele middag zoet mee!

Fotozoektocht voor de hele familie

Leuk om te doen bij mooi weer: laat je kind een wandeling uitstippelen en onderweg enkele (herkenbare) foto’s nemen. Vervolgens kan de hele familie zijn wandelschoenen aantrekken en uitzoeken waar de foto’s precies genomen zijn. De truc is om het nét niet te makkelijk of te moeilijk te maken! 

Optische illusies

Een slimme invalshoek kan een foto plots veranderen in een optische illusie. Experimenteer samen eens met verschillende perspectieven:

  • Laat iemand vooraan en iemand achteraan staan in het frame, waardoor de ene persoon heel groot en de ander juist heel klein lijkt.

  • Teken met krijt iets op een muur of de grond (bv. vleugels) en ga er vanop een afstandje voor staan. Zo worden de tekening en het model een mooi geheel.

  • Doe alsof je iets eet of drinkt (bv. de waterstraal van een kraan) door op de juiste plek voor de lens te staan.

  • Duw de toren van Pisa recht. Te ver? Zoek dan een ander scheef gebouw in je buurt 😉

  • Of bedenk zelf een leuk idee!

Haal er andere toestellen bij

Heb je thuis een caleidoscoop liggen? Zet die dan eens voor de lens van je camera en laat je kind een wereld vol kleurrijke en verrassende patronen ontdekken.

Ook leuk: verschillende camera’s gebruiken om gekke gezichten samen te stellen. Maak een foto met je smartphone van iemands ogen, neus of handen. Hou die foto voor het gezicht van een ander gezinslid en maak dan met een ander toestel een nieuwe foto. Hilarische taferelen gegarandeerd als je ook je huisdier bij deze shoot betrekt.