Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

[Mijn kind is beroemd online?!] Dit is het verhaal van de mama van Hailey

Koestert jouw kind ook de ambitie om bekend te worden online? Niks zo interessant om te leren van ervaringsdeskundigen!

Hailey heeft 110 000 volgers op TikTok. Lees hier het verhaal van haar mama.

Op een gegeven moment dachten we dat de app blokkeerde: 95.000 views, dat kon toch niet kloppen?
Sharon De Waele

“Hailey begon op een bepaald moment dansfilmpjes te maken met haar beste vriendin Luna. Ze lijken een beetje op elkaar en dat sloeg blijkbaar aan. Maar op een gegeven moment dachten we dat de app blokkeerde: 95.000 views, dat kon toch niet kloppen?” Toch wel. Niet veel later waren Sharon De Waele en haar dochter, toen negen jaar oud, omringd door gillende meisjes in de supermarkt. “Door zulke bizarre taferelen ben ik snel voorzichtiger geworden: alle berichten en filmpjes controleer ik vooraf, en filmpjes binnenshuis gebeuren altijd voor een witte muur. Ik wil opletten dat op die account geen dingen verschijnen waar we later spijt van hebben.”

“Hailey heeft een lijstje met ongeveer 1.200 concepten, zeg maar filmpjes die ze tussendoor maakt. Daarvan halen er bitter weinig de selectie.” Haar dochter zit intussen in het eerste middelbaar en heeft meer dan 100.000 volgers op TikTok, terwijl veel van haar leeftijdsgenoten net het ouderlijke verbod op sociale media hebben zien wegvallen. “Ik denk soms dat het beter is dat kinderen er vroeg inrollen en dat je zoiets als ouder goed opvolgt, dan dat je op hun twaalfde zegt: ‘Doe maar.’ Doordat ik Haileys Instagram-account beheer, zie ik hoeveel kinderen totaal niet begeleid worden in wat ze posten. Voor je het weet is er een screenshot van genomen. Hailey kent tenminste de gevaren.”

Ik denk soms dat het beter is dat kinderen er vroeg inrollen en dat je zoiets als ouder goed opvolgt, dan dat je op hun twaalfde zegt: ‘Doe maar.’
Sharon De Waele

Tot die gevaren behoren, helaas, meerderjarige mannen. “Op haar account staan soms reacties van mannen die in de veertig zijn: ‘Je hebt een mooi lichaam.’ Hailey weet dat ze die mensen moet blokkeren, maar het is toch een stukje zorgeloosheid dat verdwijnt.” Ze kent namelijk ook verhalen van andere piepjonge influencers die in het echt met die slechte bedoelingen in aanraking kwamen. “De fiets vinden we daarom veiliger voor haar dan de bushalte of het treinstation, dat is echt wereld op zijn kop.”

“Veel ouders zijn niet bezig met die veiligheid. Als ik al eens een vraag krijg van een andere moeder, is het eerder: ‘Hoe maak ik mijn dochter famous?’” Terwijl de populariteit van Hailey op TikTok soms als lood op haar frêle schouders weegt. “De eerste maanden op het middelbaar zijn er heel wat tranen gevloeid. Bijvoorbeeld door jongens die haar achtervolgden met gemene opmerkingen. Daar voel ik me dan superslecht bij, en dan stel ik me weleens de vraag: ben ik wel goed bezig als mama? Voor mij hoeft dit allemaal niet, al gun ik mijn dochter natuurlijk ook alle supermooie kansen en ontmoetingen die op haar pad belanden.”

Als ze met de nadelen geconfronteerd wordt, denk ik soms 'Ben ik wel goed bezig?'
Sharon De Waele

Benieuwd naar meer?

De mama van Hailey is niet de enige die haar ervaringen met ons deelde. Ben je benieuwd naar de getuigenissen van andere ouders? Je vindt ze hier! 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Morgen.  Met speciale dank aan Michiel Martin voor de interviews en Wouter Van Vooren voor de foto's.