Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

[Mijn kind is beroemd online?!] Dit is het verhaal van de ouders van Amir Motaffaf

Koestert jouw kind ook de ambitie om bekend te worden online? Niks zo interessant om te leren van ervaringsdeskundigen!

Amir Motaffaf heeft 75 000 volgers op TikTok. Lees hier het verhaal van zijn ouders.

Zelfs mijn collega’s komen me af en toe feliciteren: mijn zoon is nu een succes.
Mitra Ghissari

“Wat ik denk van de filmpjes en foto’s die mijn zoon online zet? Dat de tijden veranderen. Zelfs mijn collega’s komen me af en toe feliciteren: mijn zoon is nu een succes.” De glimlach van Mitra Ghissari, is hemelsbreed. Ze is één van de ‘21.8k’ volgers van haar zoon, Amir Motaffaf (21), op Instagram. “Toen hij klein was, werden we bijna elke dag naar het schoolsecretariaat geroepen om te horen wat hij had uitgestoken. Nu kan ik bijna elke dag een foto van hem liken.”

Toch vraagt Amir, die als tolk af en toe het haperende Nederlands van zijn ouders bijspijkert, nog voor het gesprek: “Ben je zeker dat je mijn ouders hier vragen over wil stellen? Ze weten er echt helemaal niks van.” Niks over de manager waar hij vorig jaar een contract mee afsloot, niks over de oorsprong van de gesponsorde auto waarmee hij plots voor de deur stond. Een duimpje of een hartje kunnen ze plaatsen, maar de impact ervan lijkt voor hen een compleet raadsel.

Wat ik wil voor Amir is eigenlijk heel simpel: dat hij gelukkig is.
Mohsen Motaffaf

“Wat ik wil voor Amir is eigenlijk heel simpel: dat hij gelukkig is”, wuift papa Mohsen die onwetendheid weg. Bijna twintig jaar geleden vluchtte hij met vrouw en de 2-jarige Amir vanuit Iran naar België. “We wilden een betere toekomst voor hem.” De nieuwe Mercedes van zijn zoon staat nu te blinken op het vale grasveldje achter hun huis in Herentals, tussen wat oude en versleten carrosserie. Het beeld spreekt voor zich. Breed zullen deze mensen het wellicht nooit hebben, maar hun zoon, die kan het tij misschien keren. ‘Zelfs vluchtelingen kunnen succesvol worden. #Blessed’, staat te lezen op één van zijn Instagram-posts.

Tien jaar geleden zou Mohsen het nooit geloofd hebben. “Hij zat toen veel op de computer, maar dat hij met filmpjes ooit geld ging verdienen? Neen, dat heb ik nooit gedacht”, zegt Mohsen. De bezorgdheden die hij en zijn vrouw weleens formuleren, blijven dan ook beperkt tot de “de typische ouderzinnetjes”, grinnikt Amir. ‘Post geen slechte dingen’, daar stopt het zo’n beetje.

Hij moet blijven studeren om een goede toekomst te krijgen.
Mohsen Motaffaf

Stel dat hun zoon zijn hogere studies in Mechelen zou stopzetten en voortaan als fulltime influencer door het leven zou gaan, hoe zouden ze dan reageren? Mitra lijkt te twijfelen, maar Mohsen zegt stellig: “Hij moet blijven studeren om een goede toekomst te krijgen.” Een poging van Amir – “Stel dat ik maandelijks 10.000 euro zou verdienen?” – brengt hem niet van zijn stuk. De vaderlijke wijsheid die het dispuut beëindigt, lijkt wel een restant van zijn verleden als vluchteling: “Zoon, het is niet omdat je een chic bed hebt, dat je ’s nachts goed slaapt.”

Benieuwd naar meer?

De ouders van Amir zijn niet de enigen die hun ervaringen met ons deelden. Ben je benieuwd naar de getuigenissen van andere ouders? Je vindt ze hier! 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Morgen.  Met speciale dank aan Michiel Martin voor de interviews en Wouter Van Vooren voor de foto's.