Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Hebben sociale media een invloed op het zelfbeeld van mijn kind?

Als je twee jaar oud bent, herken je jezelf voor het eerst in de spiegel. Dat is een gevolg van je lichaamsbeeld dat zich begint te ontwikkelen, ongeveer vanaf de leeftijd van anderhalf jaar. Toch ben jij als ouder de belangrijkste spiegel in het leven van je kind, dat veel van jou overneemt. Wat jij als ouder zegt over het lichaam van je kind, is dus erg belangrijk. Maar hoe jij met je eigen lichaam omgaat is dat evenzeer.

Sociale media bepalen onze schoonheidsidealen

Sociale media bepalen vaak wat mooi is en wat niet. Zo krijg je al snel een stereotiep beeld van hoe het perfecte lichaam er moet uitzien: jong, slank en gespierd. Wordt je kind vaak geconfronteerd met die modellenlichamen, dan is het best mogelijk dat het Kim Kardashian als na te streven ideaal gaat beschouwen. Dat effect is nog veel sterker als je jezelf vergelijkt met iemand die dicht bij je staat. Vergelijkt je kind zich met een vriend(in) op sociale media met spillebeentjes, een strak lichaam en glanzend haar, dan is het erg moeilijk om daar niet zijn/haar eigen lichaam naast te zien. Maar die vergelijking maakt kinderen en jongeren, net als volwassenen, meestal alleen maar ongelukkig.

TIP: Zet samen met je kind een kritische bril op

Scroll samen met je kind door zijn of haar feed. Wat zien jullie? Waarom zijn bepaalde foto’s op een bepaalde manier genomen? Welke foto’s zijn bewerkt, en waarom? Bespreek wat kan en niet en ga door de privacysettings van de accounts.

Filter hier, correctie daar

Filters zijn razend populair en maken dat alles er anders (en beter) uitziet. Toegegeven, het is een loopje nemen met de realiteit. Maar van je gezicht een schattige cowboy met breedgerande hoed maken is ook gewoon leuk. Maak je kind duidelijk dat die mensen er in realiteit niet zo uitzien. Niet alleen bij de grappige figuren op Snapchat, maar ook bij gephotoshopte beelden van popsterren waar ze naar opkijken. Echte mensen hebben rimpels, pukkels en dagen waarop hun haar er gewoon niet uitziet.

TIP: Post je onnozele selfies op Finstagram

Finstagram, een samentrekking van Fake en Instagram, kun je gebruiken om gênante foto’s, lelijke selfies en hilarische filmpjes te posten die je niet op je normale Instagram-account zou plaatsen. Laat je hier dus gerust gaan, zonder schaamte!

Merk je dat je kind zich niet zo goed in zijn vel voelt?

Luister naar je kroost, neem hun gevoelens ernstig en praat over hun twijfels. Benadruk nogmaals dat al die perfecte beelden online heel onrealistisch zijn. Je kind verbieden om nog actief te zijn op sociale media, zal weinig opbrengen. Maar je kan je oogappel wel helpen om inzicht te krijgen in wat echt is en wat niet.

TIP: Doorbreek het algoritme!

Veel influencers delen de perfecte foto's van hun vakanties, uitstapjes en zelfs dagelijkse leven. Daardoor geven ze niet altijd een realistisch beeld. Gelukkig zijn er ook een aantal influencers die hier op een grappige manier mee omgaan. De grappige boodschappen op accounts zoals dat van Celeste Barber, Chessie King, ... kunnen je kind helpen om alle schoonheidsidealen op sociale media te relativeren.