Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Horrorberichtjes op sociale media: hoe praat je hierover?

Kettingbrieven: ze lijken maar niet uit te sterven. Vroeger waren het vage brieven of e-mails die je naar zoveel mogelijk contactpersonen moest doorsturen ‘om het eeuwige geluk te vinden’. Vandaag gebeurt hetzelfde via Instagram, TikTok of WhatsApp. Alleen is de inhoud van sommige berichtjes al wat enger dan andere. Moet je je kind waarschuwen voor zogenaamde ‘horrorberichtjes’, die ontvangers bang maken met enge verhalen?

Wat zijn horrorberichtjes?

“Als je dit bericht niet doorstuurt, zal er iets verschrikkelijks met je gebeuren.” Veel kinderen sturen dit soort berichtjes naar elkaar door via sociale media zoals WhatsApp. Het worden ook wel ‘horrorberichtjes’ genoemd omdat er vaak figuren uit horrorfilms in voorkomen. Sommige kinderen kunnen er dus best wel bang van worden.

Hoe praat je hierover?

Als ouder heb je misschien nog nooit van zulke berichten gehoord? Of weet je niet  of je kind er ooit al eentje ontvangen heeft? Toch doe je er goed aan om hierover te praten met je kind.

Zo kan je het aanpakken:

  1. Vertel je kind dat je iets gelezen hebt over enge berichtjes die worden rondgestuurd, maar niet echt blijken te zijn. Vraag of je kind ook al eens zoiets heeft ontvangen.

  2. Is het antwoord ja? Pols dan bij je kind wat hij of zij dacht bij het lezen van het berichtje. Benadruk dat dit soort berichten niet echt zijn en enkel bedoeld zijn om anderen bang te maken.

  3. Is het antwoord nee? Zeg dan dat je kind altijd naar je toe mag komen als hij of zij zich toch zorgen maakt over een verontrustend berichtje.

Tip

Veel kinderen durven hun ouders niet te vertellen dat ze een vreemd berichtje ontvingen. Ze hebben schrik dat ze niet meer op sociale media zullen mogen van hun ouders. Let dus goed op hoe je reageert als je kind iets vertelt over minder leuke dingen online.