Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Kan ik mijn kind controleren op Instagram?

Met het Family Center van Instagram (in de Nederlandse versie: Gezinscentrum) kan je vrij gedetailleerd ouderlijk toezicht houden. Je krijgt er een overzicht van wat je kind op Instagram doet en wie het volgt, maar het Family Center heeft ook beperkingen. We vatten het hier voor je samen!

Instagram Family Center: wat is dat?

Het Family Center of Gezinscentrum van Instagram is een online tool waarmee je als ouder of voogd het online gedrag van je kind kan volgen. Zo kunnen jullie een open gesprek hebben over Instagram en kan jij je kind helpen om evenwichtig met dit sociale media kanaal om te leren gaan.

Het Family Center is er voor tieners tussen 13 en 17 jaar. Van zodra je kind 18 jaar wordt, eindigt het ouderlijk toezicht automatisch. Je kan het ouderlijk toezicht enkel gebruiken als zowel jij als je tiener dit inschakelen: je kind ziet in hun account wat jij allemaal kan bekijken. Zowel jij als je tiener kunnen het ouderlijk toezicht op elk moment beëindigen.

Ouderlijk toezicht, een goed idee?

Ouderlijk toezicht instellen op de apps van je kind, het lijkt een gouden oplossing. Toch is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat tieners die instellingen vaak weten te omzeilen. Een goed gesprek en duidelijke afspraken met je tiener blijven dus de beste basis om van te vertrekken, ouderlijk toezicht kan daarbij een handig hulpmiddel zijn om de gemaakte afspraken mee op te volgen. Meer over ouderlijk toezicht lees je hier.

4 vragen over ouderlijk toezicht op Instagram

Kan ik de tijd die mijn kind doorbrengt op Instagram beperken?

Ja, dat kan. De tijd die je kind op Instagram spendeert kan je als ouder zelf beheren. Je kan de tijd die ze op Instagram doorbrengen bekijken, en kan ook een tijdslimiet per dag van de week instellen. Bovendien kan je geplande pauzes instellen: dit zijn momenten waarin je kind niet op Instagram kan. 

Kan ik controleren met wie mijn kind contact heeft op Instagram?

Als ouder of voogd zie je welke accounts je kind volgt en wie de volgers van je kind zijn. Dat betekent dat je kan opvolgen wiens posts je kind kan zien en met wie je kind foto's, video's en teksten deelt. Voor gebruikers onder de 18 jaar, stelt Instagram accounts automatisch in als een 'privé account'. Dit betekent dat je kind nieuwe volgers moet accepteren, en dat de posts die je kind plaatst enkel zichtbaar zijn voor goedgekeurde volgers. Je kind kan hun account wel steeds aanpassen naar een publiek account, maar daar zal jij dan een melding van krijgen. 

Belangrijk: je kan niet zelf nieuwe volgers goedkeuren, bepalen welke accounts je kind mag volgen of bepalen wie je kind chatberichten kan sturen. Je stelt de privacy-instellingen van het account van je kind dus best goed samen in. Geen idee hoe daar aan te beginnen? Ons stappenplan kan je helpen. Past je kind later één van deze instellingen aan? Dan krijg jij daar via het Gezinscentrum wel een melding van.

Kan ik beperken welke inhoud mijn kind te zien krijgt op Instagram?

Als ouder kan je zelf geen filters instellen om gevoelige inhoud te beperken. Wel kan je samen met je kind via de instellingen 'Controle voor gevoelige inhoud' een filter voor gevoelige inhoud aanzetten. Hoe je dat doet, lees je hier

Als je het Family Center gebruikt, krijg jij als ouder ook een melding wanneer je kind deze instelling aanpast.

Kan ik accounts rapporteren waarover ik me zorgen maak?

Je kan als ouder geen accounts rapporteren op het account van je kind. Je kan wel via je eigen account berichten of accounts rapporteren waar je je zorgen over maakt.

Als je kind een account of bericht rapporteert, krijg jij hier als ouder een melding van. Zo kan je samen bespreken wat voor je kind ongepast was en of het daar nog vragen of ondersteuning bij nodig heeft.

Hoe activeer ik het Family Center op Instagram?

Om toegang te krijgen tot het Family Center, moeten zowel jij als je kind dit inschakelen via de instellingen van jullie account. Op de Family Center-pagina van Instagram staat een stap-voor-stap handleiding om toezicht in te stellen.

Meer weten over Instagram?

Benieuwd wat Instagram juist is, welke functies er allemaal zijn en waar je als ouder best voor kan opletten? Ontdek er hier alles over!