Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Mijn kind speelt gewelddadige games

Het is niet ongebruikelijk om jongeren te zien lachen terwijl ze gewelddadige games spelen. Wat is er aan de hand? Niets om ons zorgen over te maken, zeggen nogal wat onderzoekers. Ze wijzen erop dat dit gedrag niet verschilt van de normale ontwikkeling van tieners. Tieners gaan vaak op zoek naar krachtige en emotionele ervaringen. Ze kijken actiefilms, spelen contactsporten zoals voetbal en gamen. Vaak doen ze dat in groep. Samen tasten ze de grenzen af van wat we maatschappelijk aanvaardbaar vinden.

Misschien vindt u het vreemd om voetbal in het bovenstaande rijtje te lezen. Nochtans is voetbal een bijzonder agressieve sport. Er wordt getrokken en geduwd. Spelers mogen elkaar tackelen. We maken ons daar weinig zorgen over. Het geweld op het voetbalplein volgt strikte regels. Naast het voetbalveld gelden andere regels. Ouders en jongeren lijken dat goed te beseffen.

Geweld in games is vergelijkbaar met voetbal.

Voor de meeste jongeren is het geweld in games vergelijkbaar met wat er op een voetbalveld gebeurt. Ze kunnen perfect het onderscheid maken tussen fantasie en realiteit. Jongeren die het hier moeilijk mee hebben, blijken in hun jeugd vaak met geweld geconfronteerd te zijn geweest.

Praat met je kind over geweld in games

  • Vraag je kind waarom het geweld in games aantrekkelijk vindt. Misschien gaat het niet over het geweld. Het zou ook kunnen dat je kind het fijn vindt om te zien dat sympathieke personages winnen van personages die het minder fijn vindt. Of misschien geniet je kind van de spanning en actie.
  • Praat over de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Praat over geweld in games en geweld in het echte leven.

Het is heel moeilijk om te controleren wat je kind buitenshuis speelt. Daarom is het belangrijk dat je praat over je waarden en je visie op geweld. Kinderen worden immers veel meer beïnvloed door de waarden die ze van thuis meekrijgen.

Tip

Zoek samen met je kind naar een game die dezelfde spanning en hetzelfde plezier geeft, zonder geweld.