Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Mijn kind voelt zich droevig door sociale media, wat kan ik doen?

Sociale media kunnen een bron zijn van plezier, verbondenheid en ontspanning. Maar sociale media kunnen ook minder leuke gevoelens oproepen zoals jaloezie, onzekerheid of verdriet. 

Waarom voelt mijn kind zich droevig?

Of je je goed of slecht voelt door wat je ziet op sociale media, verschilt heel erg van persoon tot persoon én van moment tot moment.

Er zijn een aantal redenen waarom sociale media een slecht gevoel kunnen geven:

Vergelijken met anderen

Iedereen vergelijkt zichzelf al eens met anderen, dus ook tieners doen dit. Sociale media is daarvoor de plek bij uitstek! Als ze daar zien dat anderen er mooier uit zien, een leuker leven lijken te hebben of dat ze bepaalde activiteiten gemist hebben, kan hen dat een slecht gevoel geven.

Nood aan bevestiging

Of het nu via likes, berichtjes of herkenbare posts van anderen is, we hebben nood aan bevestiging van anderen. Als je kind niet voldoende mensen ziet met dezelfde ervaringen en minder leuke of geen reacties krijgt op wat het doet online, kan dit een slecht gevoel geven.

De tijd die je doorbrengt op sociale media

De hoeveelheid tijd die je kind spendeert op sociale media en de balans met andere activiteiten kan ook bepalen hoe je kind zich voelt. Een gezonde digitale balans is belangrijk.

Blootstelling aan schadelijke inhoud

Er is heel veel leuke inhoud te zien op sociale media, maar op sociale media kan je kind soms ook ongepaste, enge of schokkende inhouden zien.

Internaliseren van schoonheidsidealen

Online delen mensen heel veel foto’s en filmpjes. Over welke ze delen wordt vaak heel lang nagedacht. Prachtige selfies, leuke groepsfoto’s tijdens een uitstapje of gespierde lichamen in de fitness: je kind zal niet lang moeten scrollen voor ze één van deze tegenkomen. Al die perfecte beelden kunnen er voor zorgen dat je kind deze ideaalbeelden als de norm gaat zien en het gevoel krijgt hieraan te moeten voldoen.

It’s not all negative! 

Er zijn ook heel wat redenen waarom sociale media een goed gevoel kunnen geven:

Je vergelijken met anderen kan ook een goed gevoel geven.

Je kind kan zo zien dat het niet alleen is en dat ook anderen hetzelfde (of iets gelijkaardigs) ervaren. Dat gevoel van herkenning helpt soms om dingen te relativeren en je beter te voelen.

Bevestiging van anderen kan steun bieden.

Likes, leuke reacties of een leuk chatgesprek zijn een leuke bevestiging. Ook schouderklopjes op sociale media kunnen veel steun geven.

Sociale media kan inspiratie en nieuwe ideeën bieden.

Creatieve voorbeelden, lifehacks, informatie op maat … Je kind kan veel inspiratie opdoen door wat het ziet op sociale media.

Sociale media helpen in de identiteitsontwikkeling.

Tieners ontdekken volop wie ze zijn en zoeken naar hun eigen identiteit. Sociale media kunnen een veilige plaats bieden om hiermee te experimenteren. Bovendien kan je kind er ook gelijkgestemden vinden om mee uit te wisselen.

Wat kan ik doen om mijn kind te helpen?

Probeer je kind duidelijk te maken dat al die perfecte beelden online heel onrealistisch zijn. Niemand ziet er altijd zo glamoureus uit of is altijd zo gelukkig. Voeg de daad bij het woord en ga samen met je kind eens kijken naar verschillende foto’s. Bespreek samen of het hier gaat om realistische beelden of niet.

Tip!

Steeds meer influencers laten op sociale media hun echte zelf zien. Neem eens een kijkje op het profiel van Jitske Van De Veire of Celeste Barber. Dat geeft meteen een veel realistischer beeld van de werkelijkheid.

7 tips voor als je kind zich droevig voelt

Ook al weet je kind dat bepaalde beelden niet echt zijn, toch kan dat nog steeds bepaalde emoties oproepen. Leer je kind dat het belangrijk is om deze emoties te herkennen en op zoek te gaan naar een goede manier om ermee om te gaan. 

Voelt je kind zich jaloers, onzeker of droevig door sociale media? Dan kunnen deze tips helpen:  

  • Sluit de app even af of leg je gsm even helemaal weg.

  • Ga samen iets leuks doen om hun gedachten te verzetten.

  • Bepaal samen of dat profiel wel zo leuk is om te volgen, misschien kan je het (tijdelijk) ontvolgen.

  • Ga eens op zoek naar profielen die positiviteit uitstralen.

  • Laat je kind terugkijken naar leuke herinneringen op hun eigen sociale media profiel of fotorol.

  • Geef je kind de tip om leuke berichten op te slaan. Zo kan het er later nog eens naar terug kijken.

  • Praat met je kind over het gevoel dat ze hebben, dat kan opluchten.