Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Fun met media

Online feest vieren? Enkele do’s & don’ts!

 

Of je nu een online diner wil vieren met de hele familie, een escaperoom met vrienden of een zelf samengestelde quiz, er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om jullie online feestmoment zo vlot en gezellig mogelijk te laten verlopen!

1. Denk na over de videocall app die je wil gebruiken.

Videobellen met de hele familie of vriendengroep is niet eenvoudig. Denk op voorhand goed na welk platform je hiervoor wil gebruiken, zodat zowel jouw 4-jarige kleuter, de 17-jarige tiener van je zus en de grootouders vlot overweg kunnen met het platform.

2. Zorg voor een feestelijke sfeer.

Maak het gerust voor jezelf feestelijk! Dress to impress en zorg voor slingers, een strikje rond de hals, een mooi versierde tafel, ... Enneh, vergeet niet om je versierde ruimte ook in het beeld te zetten, die saaie kast van je werkmeetings mag je voor een feest achterwege laten ;-)

3. Hou het kort.

Een online feestje met vrienden of familie hoeft geen hele dag te duren. Beter een leuk kwartiertje met iedereen dan drie chaotische uren. Zeker met kleine kinderen hou je het best zo kort mogelijk. Wil je het toch langer maken? Voorzie dan zeker voldoende pauzes, zodat iedereen op tijd naar het toilet kan gaan of drankjes kan bijvullen.

4. Laat iemand de leiding nemen.

Iemand die de leiding neemt en het gesprek in goede banen kan leiden (en ook iemand anders eventueel kan 'muten' :-)) zorgt ervoor dat jullie online feest vlot kan verlopen.

5. Maak het interactief.

Zorg voor kleine dingen die interactie mogelijk maken. Maak bijvoorbeeld een poll om de liedjes te bepalen, stem op leuke dilemma’s, gooi een stelling in de groep om over te praten, … Zo geef je invulling aan stille momentjes tijdens de videocall én zorg je ervoor dat ook degenen die niet veel praten actief kunnen deelnemen aan het gesprek!

6. Verdeel je in verschillende kleine groepjes.

Met 25 man in een videocall kan soms wat te veel van het goede zijn en de gezelligheid wegnemen. Denk er dus zeker over na om op te splitsen in kleinere videocalls, bijvoorbeeld door een aparte videocall aan te maken voor de kinderen. Tijdens een echt feest zitten ze toch ook wel eens aan een andere tafel?

Alternatieven voor videobellen

Kan jouw peuter of kleuter de aandacht er niet bijhouden tijdens een videocall? (pssttt...: da's normaal, hé :-))

Is videobellen met meerdere mensen wat moeilijk voor de grootouders? Of heb je simpelweg geen zin in nog een extra videocall? Denk dan eens na over alternatieven.

Zo kan je bv elk apart je videoboodschap opnemen, versturen in de familie groepschat en ernaar kijken wanneer dit voor jou past. Of jullie kunnen een drive through organiseren bij de grootouders: laat de grootouders buiten staan en passeer 1 voor 1 om te zwaaien vanuit de auto.

Mag het wat meer zijn? 5 concrete ideeën voor een écht digitaal feest!

Gewoon mekaar online zien is tof. Maar voor sommige gebeurtenissen (zoals verjaardagen, paasbrunches en suikerfeesten) mag het gerust wat meer zijn. Met deze ideeën maak je van dat digitaal feestje dat tikkeltje meer!

1. Organiseer een pakjesspeurtocht

Verstop cadeautjes in je eigen tuin, bij de grootouders in de tuin, binnen in je eigen huis,... en laat vervolgens iedereen zijn of haar eigen cadeau zoeken. Je kan ook verschillende hints verstoppen die samen tot de verstopplaats van het cadeautje leiden. 

2. Speel samen een spel

Liefhebbers van een gezelschapsspel rond de feesttafel? Veel van die spelletjes vind je online! Denk maar aan Scrabble in de app Wordfeud, Pictionary, wiezen, Rummikub (via de webbrowser, de Rummikub app of de app Nummi), ... 

Proberen jullie graag eens iets nieuw? Speel dan samen dé trend onder gamers: Among us. Een soort online versie van Weerwolven, maar dan in-space-thema, waarbij jullie via jullie videocall samen de verdachten kunnen ontmaskeren!

Spelen jullie graag tactische spelletjes? Dan is een online escaperoom ook een leuke activiteit! Ga samen op speurtocht en ontsnap uit de digitale kamer!

Je kan natuurlijk ook zelf een spel maken, aangepast aan jouw familie of vriendengroep! Verzin bijvoorbeeld verschillende opdrachtjes die uitgevoerd moeten worden voor de cadeautjes opengemaakt mogen worden! Laat iedereen bewijsmateriaal versturen in een groepschat!

3. Organiseer een quiz

Een quiz is ideaal om met zowel familie als vrienden te spelen. Je kan de teams opdelen per gezin, online duo of ieder voor zich laten spelen. Gaan jullie voor één quizmaster die alle rondes maakt of voorziet iedereen een eigen quizronde?

4. Organiseer een verrassingsfeestje voor de grootouders

Ook al kunnen jullie dit jaar niet fysiek samen vieren, toch kunnen jullie de grootouders nog steeds verrassen met een groot digitaal feest! Laat één iemand afspreken om te videobellen met de grootouders en zorg dan voor een grote verrassing door er allemaal te zijn!

5. Pak samen cadeautjes uit

Zijn er pakjes? Laat  ze leveren bij het feestvarken van dienst, spreek samen af op een videocall platform en geniet van de verraste blikken als iedereen cadeautjes opendoet!