Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

School

SOS examentijd! 5 tips tegen online afleiding

Is jouw tiener tijdens het blokken ook zo snel afgeleid door al die schermen? Niet onlogisch, want tijdens het studeren is daadwerkelijk alles leuker dan die stapel boeken. Wil je jouw studerende tiener een hart onder de riem steken? Ga dan eens samen met het hele gezin de uitdaging aan om minder schermen te gebruiken. Geen idee hoe? Ontdek onze tips:

Tip 1: Smartphone buiten handbereik

Even snel naar het uur kijken of checken wat die laatste melding zegt? Dat gebeurt bijna automatisch wanneer je smartphone voor het grijpen ligt. Verzamel thuis eens alle gsm’s op één hoop en maak er een uitdaging van. Kan er iemand de verleiding niet weerstaan tijdens het studeren of werken en grijpt die toch naar zijn gsm? Dan doet die persoon bijvoorbeeld de afwas!

Tip 2: Beperken, niet verbieden

Dat de smartphone voor afleiding zorgt weten we ondertussen. Maar contact met vrienden kan ook een grote steun betekenen tijdens deze stressvolle periode. Neemt je kind een welverdiende pauze, laat hen dan zeker even bijpraten met vrienden via de smartphone.

Wil je dit op een speelse manier controleren? Verzin allemaal jullie eigen detective-naam en probeer anderen te betrappen op smartphonegebruik buiten de afgesproken pauzes. Geef op het einde van de dag een prijs aan de beste detective van het huis.

Tip 3: Voorzie toffe (offline) pauzes

Organiseer bijvoorbeeld eens een dansparty in je woonkamer om al hun energie (en frustraties) kwijt te raken. Maak daarvoor een playlist met de lievelingsliedjes van je gezin of Just Dance erop los. Zoetebekjes in huis? Maak samen koekjes of een cake! Bakplezier en smulplezier, dat is nog eens een dubbele win!

Tip 4: Apps die afleiding voorkomen

Heeft je kind moeite om hun smartphone opzij te leggen tijdens het blokken dan kunnen deze apps helpen:

Freedom

De meeste apps die afleidingen blokkeren werken alleen op het toestel dat je op dat moment gebruikt. Freedom blokkeert afleidingen (zowel websites als apps) op al je toestellen tegelijkertijd.

Forest

Het idee van deze app is om een digitaal boompje te planten en vervolgens je gsm neer te leggen. Als je kind zijn smartphone oppakt en een andere app opent zal de boom sterven. Houden ze het vol, dan zal het boompje blijven leven.

Cold Turkey

Deze app maakt het mogelijk om lijsten te maken van websites die je wilt blokkeren. Zo kan je bijvoorbeeld alle sociale media- en videosites blokkeren maar kan je kind wel nog op smartschool.

Tip 5: Stop scrollen voor het slapen

Schermtijd voor het slapengaan leidt vaak tot minder slaap. Die slaap heeft je kind nodig om een goed examen af te leggen. Het is bewezen dat slapen helpt om informatie te verwerken en bevorderend is voor de concentratie. Maak samen duidelijke afspraken om slapeloze nachten te voorkomen.