Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

School

Wat is Bingel?

Bingel is een online leerplatform voor kinderen in de lagere school. Op een online leerplatform kunnen kinderen op een speelse manier leerstof inoefenen of extra oefeningen maken. Dit kan thuis of op school.

Wist je dat?

Als kinderen een taak of opdracht tot een goed einde brengen, krijgen ze virtuele munten. Deze kunnen ze gebruiken om spelletjes mee te spelen op Bingel of om een avatar (virtuele persoon) te versieren.

Je kan met Bingel aan de slag op een PC, laptop of tablet. De leerkracht bepaalt welke opdrachten of oefeningen de leerlingen kunnen maken. Scholen zijn niet verplicht om een oudermodule aan te kopen. Scholen met een oudermodule geven de ouders een ‘oudercode’ voor elk kind. Hiermee kunnen ze de activiteiten van hun kind op Bingel opvolgen.

Net zoals andere online leerplatformen wil Bingel dat kinderen er plezier aan beleven. Er zitten spelelementen in dit het voor de kinderen aantrekkelijk moet maken om aan de slag te gaan op Bingel. Toch blijft het in de eerste plaats een online omgeving om oefeningen te maken die aansluiten bij wat ze geleerd hebben op school.

Bingel taal

Bingel-eiland: Elk leerjaar heeft zijn eigen Bingel-eiland, te vergelijken met een ‘startpagina’. Via het Bingel-eiland heeft een leerling toegang tot zijn of taken en andere functies van Bingel.

Mijn taken: Een taak sluit aan op wat er in het leerplan staat. Elke taak bestaat uit een aantal oefenreeksen. De leerling krijgt een overzicht van zijn/haar taken op het startscherm, met daarbij de deadline (indiendatum). De leerkracht bepaalt welke taken er beschikbaar zijn voor de leerling. De leerling kan de volledige taak in één keer afwerken, of ervoor kiezen om sommige oefenreeksen op een later moment te doen. Kleurcodes geven aan hoe dringend de taak is.

Het verhaal: Elk leerjaar heeft een eigen (vervolg)verhaal dat een volledig schooljaar doorloopt. Elke 2-3 weken verschijnt er een nieuwe episode van het verhaal. Leerlingen kunnen het verhaal lezen of beluisteren. Via ‘het verhaal’ motiveert Bingel kinderen om de personages te helpen en met de hele klas opdrachten tot een goed einde te brengen. Als ze goed samen werken, kan de klas prijzen en virtuele munten winnen.

Postvak: Via het postvak kan een leerling updates over ‘het verhaal’, berichtjes en feedback van de leerkracht ontvangen. Leerlingen kunnen zelf geen berichten sturen naar anderen.

Oefenreeksen: Een oefenreeks bestaat uit afzonderlijke (korte) oefeningen. Leerlingen krijgen altijd twee kansen om een juist antwoord te geven. Bolletjes onderaan het scherm geven aan hoever de leerling staat in de oefenreeks. Is het antwoord meteen juist, dan kleurt het bolletje groen. Heeft de leerling een tweede poging nodig, dan kleurt het bolletje oranje. Lukt het niet om een juist antwoordt te geven, dan kleurt het bolletje rood. Op het einde van elke oefenreeks krijgt de leerling feedback over zijn/haar prestatie en virtuele munten.

Ouderdashboard: Via ‘mijn kinderen’ krijgt de ouder toegang tot de gegevens van elk kind, ook het paswoord. Het dashboard geeft de ouder een overzicht van de taken en oefenresultaten. Van de helpknop komt de ouder terecht op video’s en tekst die meer uitleg geven over Bingel.

Nieuwsberichten: Hier ontvang je als ouder updates over Bingel. Enkel berichten vanuit het Bingel-platform komen hierin terecht. Het is niet mogelijk om via Bingel de leerkracht te contacteren of berichtjes te sturen naar je kind.