Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

School

Wat is Smartschool?

Smartschool is een elektronische leeromgeving voor leerlingen en leerkrachten in de middelbare school. Smartschool is minder gericht op spelenderwijs leren en bevat geen ingebouwde spelelementen. Smartschool kan leerkrachten wel helpen om variatie te brengen in hun lessen en (huis)taken.

Smartschool zet sterk in op communicatie tussen leerlingen, leerkrachten en ouders. Smartschool maakt het mogelijk om online berichten te sturen zonder elkaars e-mail adres te kennen. Dit verlaagt de drempel voor ouders om contact op te nemen met de leerkracht, en maakt het ook voor scholen gemakkelijk om nieuwsbrieven, documenten of andere informatie te delen met de ouders. Als je dat wil, heb je ook via de tablet of smartphone toegang tot het communicatieplatform van Smartschool.

Leerkrachten kunnen via Smartschool ook individuele taken of oefeningen geven, op maat van je kind. Een leerkracht wiskunde kan bijvoorbeeld herhalingsoefeningen geven aan de leerlingen die meer moeite hebben met de leerstof, en nieuwe oefeningen voorzien die de sterkere leerlingen wat meer uitdaging geven.  

Smartschool taal

Leerlingdossier: Het leerlingdossier is enkel toegankelijk voor de leerkrachten. Het presenteert alle informatie over een leerling op een overzichtelijke manier. Ook alle communicatie met de ouders komt in dit dossier terecht.

Uploadzone: Hier kunnen leerlingen hun opdrachten indienen. De leerkracht kan daarna de taak online verbeteren en persoonlijke feedback geven. Zo kan de leerkracht tekst markeren, notities erbij zetten, afbeeldingen toevoegen, en zelfs een stemopname maken om extra uitleg te geven.

Forum: Het forum moet online discussies stimuleren. Dit kan met de hele school of enkel binnen de klas of enkel voor een bepaald vak. Discussies kunnen plaats vinden tussen leerkrachten onderling, of tussen leerkrachten en leerlingen.

Wiki: Via de wiki kunnen leerlingen samen aan een document werken en elkaar feedback geven. Dit is ideaal voor groepsopdrachten of om samenwerking tussen de kinderen te stimuleren. Via een logboek, tussentijdse beoordelingen, feedback en status-updates kunnen leerkrachten een groepswerk coachen.

Skore: Skore bundelt alles dat te maken heeft met de evaluatie van de leerlingen. Het geeft een overzicht van de cijfers, en laat ook toe om de attitudes en competenties van de leerlingen te registreren. Via het elektronische puntenboek kan de leerkracht de evaluaties delen met de leerlingen en met de ouders.

WinToets: Via WinToets kunnen leerkrachten digitale toetsen maken. Op die manier kunnen ze leerlingen extra oefeningen en testen aanbieden. De resultaten komen automatisch terecht in Skore.