Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

BeReal is een sociale media app die gebruikers uitdaagt om hun ‘echte’ leven te delen. De app stuurt elke dag op een willekeurig moment een melding, waarna je twee minuten de tijd krijgt om een foto te trekken van wat je op dat moment aan het doen bent. Hiermee willen de makers de trend doorbreken dat mensen enkel hun meest perfecte momenten delen op sociale media.

Hoe werkt het?  

  • Download de app in de Play Store of App Store. 

  • Geef je telefoonnummer in ter verificatie en voeg je voor-en achternaam in.

  • Kies een gebruikersnaam en wachtwoord.

  • Voeg contacten toe (via je telefooncontacten of zoek op gebruikersnaam). 

  • Get started!

Alle gebruikers krijgen elke dag een melding op een willekeurig moment: ‘It’s time to be real’. Eens je de melding opent, heb je twee minuten de tijd om een foto te trekken met zowel je front als back camera. Nadat je foto is gepost, kan je er een bijschrift aan toevoegen en kan je de foto’s van je vrienden bekijken. Enkel wie zelf een foto deelt, kan die dag de foto’s van anderen zien. Zie je de melding niet binnen de twee minuten? Geen probleem, je kan nog steeds een foto delen! Bij jouw post krijgen anderen dan te zien dat je ‘te laat’ was.

Wist je dat?!

Je kan geen foto’s ‘liken’ in BeReal. Je kan een tekstreactie plaatsen of je kan reageren met RealMoji’s. Dat zijn foto’s van je gezichtsuitdrukking die een emoji nabootsen.

De voor- en nadelen van BeReal

Het leukste aan BeReal is dat je spontane berichten krijgt over waar je vrienden die dag mee bezig zijn. Zonder veel moeite, ben je terug op de hoogte van wat je vrienden doen. Ongefilterd zien waar je vrienden mee bezig zijn, kan ook de band tussen vrienden versterken.

Veel jongeren geven aan soms stress te ervaren door BeReal. ‘Nu zit ik weer gewoon in de zetel, is mijn leven niet te saai?’ of ‘Oei, ik heb een melding gemist, nu denken ze dat ik valsgespeeld heb!’ zijn zorgen waar ze soms mee zitten. Pols gerust even bij je tiener of die hier misschien ook mee zit en zoek samen naar oplossingen.

Veelgestelde vragen over privacy en veiligheid

Wie kan de foto's van mijn kind zien?

Je kan zelf kiezen wie je toevoegt of accepteert als vriend. Enkel zij zullen dan je foto’s te zien krijgen. Wil je je foto’s toch breder toegankelijk maken? Dat kan ook! BeReal gebruikers van over de hele wereld kunnen dan dagelijks jouw posts zien. Spreek dus af met je kind met wie zij hun posts dagelijks delen.

Vanaf welke leeftijd mag je BeReal gebruiken?

Om BeReal te gebruiken moet je 13 jaar of ouder zijn.

Hoelang blijven foto's online zichtbaar?

Je vrienden kunnen je foto zien totdat je een nieuwe melding krijgt om een foto te trekken. Voor jezelf blijven ze zichtbaar in ‘Memories’ (zoals in Snapchat). Je kan je eigen foto ook opslaan op je toestel.

Kan je foto's verwijderen?

Ja, dat kan. Elke dag verdwijnt je foto sowieso voor je vrienden, maar ook als je binnen de dag zelf je foto wil verwijderen, is dit mogelijk. Je moet dan wel aangeven waarom je de foto wil verwijderen.

Wat met locatiegegevens?

Op de map kan je zien waar je vrienden zijn. Je locatie wordt automatisch mee gedeeld met je foto, tenzij je dit zelf actief uitschakelt in settings. De locatie is erg gedetailleerd, dus je kan zeker met je kind afspreken of die locatie gedeeld mag worden of niet.

Wat met ongepaste inhoud?

Het is mogelijk om foto’s, RealMoji’s of opmerkingen te melden die seksueel of pornografisch zijn of gerelateerd zijn aan haat, extremisme, geweld, zelfmoord en zelfbeschadiging. Moedig je kind dus aan om te rapporteren wanneer het iets ongepast ziet. Laat ook duidelijk merken dat je kind bij jou terecht kan.

Oeps, dat had ik beter niet gedeeld...

De inhoud uit die ene mail op Smartschool, een reflectie in de spiegel van kleine broer die op het toilet zit, ... misschien deelt je kind door snel te zijn soms per ongeluk wel eens privacy gevoelige dingen. Moedig je kind aan om hierop te letten, ook al heeft het maar twee minuten om een foto te maken. Zo voorkomen jullie gênante situaties.