Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Wat is Tinder?

Tinder is een van de populairste (gratis) datingapps van het moment. Op basis van je voorkeuren krijg je een hele reeks profielen van anderen te zien, waarbij je telkens met je vinger naar links of rechts ‘swipet’ om aan te geven of je die persoon al dan niet wil leren kennen. Als je iemand leuk vindt, kan je met elkaar beginnen chatten en eventueel afspreken.

Hoe werkt Tinder?

Anders dan de meeste sociale media, kan je pas vanaf 18 jaar een account aanmaken op Tinder. Om een profiel aan te maken, moet je een paar foto’s uploaden en een korte omschrijving van jezelf geven. Vervolgens stel je je voorkeuren in en kan je profielen bekijken om te beginnen ‘swipen’.

Swipe je naar links, dan vind je iemand niet zo bijzonder. Swipe je naar rechts, dan toon je dat je interesse hebt. Vind je iemand héél leuk, dan kan je een superlike geven. Elke dag kan je maar een beperkt aantal swipes en één superlike uitdelen. Heeft de ander bij jou ook naar rechts geswipet? Dan hebben jullie een match. Vanaf nu kunnen jullie met elkaar praten … en misschien wel meer!

Tinder: een seksapp?

Goed om te weten: veel Tindergebruikers zijn niet zozeer op zoek naar een relatie, maar gewoon naar een snelle wip. Om die reden staat Tinder ook wel bekend als ‘seksapp’. Toch neemt dat niet weg dat er al heel wat mooie relaties zijn ontstaan dankzij Tinder.

Ik heb mijn vriend leren kennen via Tinder, we zijn nu een halfjaar samen.
Lisa, 18 jaar

Is Tinder veilig?

Heeft je kind iemand ontmoet op Tinder waar het echt mee klikt? Dan is een date ‘in het echt’ misschien wel de volgende stap. Uiteraard houdt afspreken met een vreemde altijd risico’s in. Geef je kind dan ook mee dat je best op een openbare plek afspreekt, zoals een leuke koffiebar of de cinema in je buurt. Vraag ook om een vriend of familielid op de hoogte te brengen en zijn of haar locatie te delen.

En wat met reclame?

Op Tinder kan je advertenties te zien krijgen tijdens het swipen. Net als bij de verschillende profielen kan je ook hier naar rechts swipen als je meer informatie wil. Vaak gaat het om gepersonaliseerde advertenties op basis van je profiel, locatie of voorkeuren. Want ja, ook Tinder verzamelt gegevens over jou!

Wist je dat...

... je kan betalen voor extra functies als je meer kans wil maken op een leuke match? Zo kan je je profiel een halfuur lang ‘boosten’ om aan meer mensen getoond te worden. Ook kan je een maandelijks abonnement nemen, zodat je bijvoorbeeld meer superlikes ter beschikking hebt.