Overslaan en naar de inhoud gaan
MediaNest, website voor ouders over mediaopvoeding
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Sociale media

Wat zijn internet challenges? Moet ik hierover praten met mijn kind?

Van een ijskoude emmer water over je heen gieten (Ice Bucket Challenge) tot stokstijf stilstaan als een etalagepop (Mannequin Challenge): er circuleren vandaag heel wat gekke ‘challenges’ op het internet.

Vooral tieners houden ervan om zulke uitdagingen aan te gaan en het resultaat op social media te delen. Leuk als je dat een heleboel likes oplevert, maar niet elke challenge is even onschuldig. Sommige kunnen zelfs behoorlijk gevaarlijk zijn. Tijd om samen even rond de tafel te zitten? Of breng je je zoon of dochter best niet op ideeën?

Is je kind hier wel mee bezig?

Dat veel pubers zich wagen aan internet challenges, betekent niet dat dat ook voor jouw kind geldt. Wie weet heeft je tiener hier helemaal geen interesse in? Hou er rekening mee dat je kind misschien nog niet in aanraking is gekomen met een challenge waar jij al tal van onheilspellende dingen over hebt gelezen. Zolang je geen reden hebt om je zorgen te maken, hoef je je kind ook niet onnodig nieuwsgierig te maken.

3 tips voor een goed gesprek

Wil je het onderwerp toch aankaarten, onthoud dan deze tips:

  1. Ga niet meteen in detail. Spreek over de gevaren van hypes en challenges in het algemeen, in plaats van die ene challenge die net vandaag de voorpagina van de krant siert. Begint je kind zelf over die specifieke challenge, dan kunnen jullie er natuurlijk wel in detail over doorpraten.

  2. Vraag je kind hoe hij of zij hierover denkt. Misschien zijn jullie het wel helemaal eens met elkaar? Laat je kind stilstaan bij waarom het graag zo'n challenge wil doen: gaat het enkel om het aantal likes? Wil je kind er graag bij horen? Of is het gewoon een leuke uitdaging?

  3. Weet dat er ook heel wat leuke, veilige challenges de ronde doen. Sommige zijn zelfs in het voordeel van een goed doel! En dan kan je alleen maar fier zijn als je kind zijn of haar steentje wil bijdragen, niet?

Wist je dat...

YouTube, TikTok en Facebook er alles aan doen om inhouden die aanzetten tot gevaarlijke activiteiten zo snel mogelijk te verwijderen? Ook bij de Tide Pod Challenge (waarbij jongeren uitgedaagd worden om wascapsules in hun mond te stoppen) was dat het geval: de verspreiding van de challenge werd dankzij YouTube voor een groot deel tegengehouden.