Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over opvoeden in een digitale wereld
Image
MediaNest - Thema's
Thema's

Ontdek al onze thema's van sociale media, gaming, cyberpesten tot reclame en privacy

Image
MediaNest - Leeftijden
Leeftijd

Zoek op de leeftijd van je kind,

van 0 tot 18 jaar!

Gaming

Zijn games goed voor de ontwikkeling van mijn kind?

Over games worden veel discussies gevoerd, waarvan sommige al jaren over de tongen gaan. Leiden ze nu wel of niet tot geweld? Wanneer spreken we van problematisch gamegedrag? Word je er lui van? Stuk voor stuk belangrijke vragen, al leiden ze soms de aandacht af van alle mooie dingen die games te bieden hebben. En daar gaan wij in dit artikel graag wat dieper op in.

9 dingen die je kind kan leren van games

Motorische en cognitieve vaardigheden

Je oog-handcoördinatie, je reflexen, je oriëntatievermogen en zelfs je (Engelse) taalbeheersing: games dragen bij aan de ontwikkeling van heel wat belangrijke vaardigheden.

Strategisch en probleemoplossend denken

Bij veel games is het basisconcept hetzelfde: als speler moet je een oplossing vinden voor een probleem. Goed nadenken is dan cruciaal.

Je concentreren op één taak.

Wie een spel speelt, heeft een duidelijk doel. Wil je winnen? Dan moet je je ook volop concentreren op je opdracht.

Zich creatief uitdrukken

Soms kan je kind zich op creatief vlak helemaal uitleven in een game, bijvoorbeeld  door dingen te bouwen (bv. Minecraft of The Sims). Maar ook bij eerder strategische of avontuurlijke spellen kan de creativiteit van je kind getest worden.

Knopen doorhakken

Eeuwige twijfelaars zullen dankzij games leren om snel beslissingen te nemen. Ja, soms zelfs in een fractie van een seconde.

Doorzetten

Oefening baart kunst, en dat is in games niet anders. Tenzij je een natuurtalent bent (maar wat is er dan nog leuk aan?) moet je vaak weer helemaal van nul beginnen.

Omgaan met emoties

Tegen je verlies kunnen is een belangrijke levensles. Wie daar op jonge leeftijd al vaak van mag proeven, zal ook later makkelijker om kunnen met tegenslag, succes en alles daartussen.

Een stukje geschiedenis of aardrijkskunde

Er zijn genoeg games die zich afspelen in een totaal ander werelddeel of zelfs in een ander tijdperk. Je kind zal er sneller wat van onthouden als het gekoppeld is aan een supertoffe game.

Een groeiende interesse in technologie

Wie houdt van gamen, vindt het misschien ook fascinerend hoe zo’n game gemaakt is. De stap naar een opleiding technologie of informatica (en wie weet, misschien ooit zelf een game uitbrengen?) is dan snel gezet.

Vind je je kind nog te jong voor ‘echte’ games? Begin dan met educatieve apps of apps die de taalvaardigheid van je kind stimuleren: ideaal om kennis te maken met het speelse kantje van games én zeker te zijn dat je kind er wat van opsteekt. Apps als TaleThings (een verzameling interactieve verhalenboeken) en games als Karaton (een leerrijk avonturenspel op een fictief eiland) zijn maar twee voorbeelden van het brede aanbod.

Games: socialer dan je denkt

Vroeger werd weleens gezegd dat gamen asociaal is, maar dat idee is intussen een beetje achterhaald. Veel kinderen vinden het juist leuk om samen met anderen te gamen en intussen met elkaar te overleggen via hun koptelefoon. Op die manier wordt het niet alleen een sociale activiteit, maar leert je kind ook hoe het is om samen te werken en worden sociale vaardigheden aangescherpt. Genoeg ‘multiplayer’ games die daar dan ook graag op inzetten. 

Ook zo kunnen games je kind helpen

Dat games veel voordelen hebben voor kinderen, merk je ook op andere vlakken. Therapeuten gebruiken immers meer en meer spelelementen in hun sessies om hun patiënten gemotiveerd te houden. Daarnaast worden er ook videospellen ontwikkeld die specifiek bedoeld zijn om kinderen van bepaalde problemen af te helpen, zoals angststoornissen of gestotter. Of wat dacht je van Mindfits: een interactief stadsspel dat jongeren leert hoe ze moeten omgaan met dipjes en stress.

Wist je dat?!

Games ook op latere leeftijd hun nut bewijzen? Ze blijven een leuke vorm van ontspanning en kunnen ook bij volwassenen de slaagkansen van therapieën vergroten. Ze worden ook vaak ingezet in bedrijven, bij wijze van teambuilding, en zelfs bij de Nederlandse politie: daar ontwikkelen ze momenteel een game die agenten zal helpen om beslissingen te nemen in stresssituaties.

Krijg een antwoord op al je vragen over games

Hoewel je kind heel wat kan leren van games, zijn er ook een aantal aandachtspunten waar je je als ouder best bewust van bent. Zit je met twijfels of zorgen? Op onze gamingpagina vind je een antwoord op al je vragen.